ua en ru

Колобов підробив документи від ГПУ для звільнення з-під варти в Іспанії

Колобов підробив документи від ГПУ для звільнення з-під варти в Іспанії Фото: Генеральна прокуратура України

Колобов намагався змінити свій статус у розслідуванні з підозрюваного на свідка

Колишній міністр фінансів Юрій Колобов підробив документи від Генеральної прокуратури України для того, аби звільнитися з-під варти в Іспанії. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Генеральною прокуратурою попереджено незаконне звільнення з-під варти в Королівстві Іспанія екс-міністра фінансів України Ю. Колобова та внесено до ЄРДР відомості про вчинення невстановленими особами злочинів, передбачених ч. 1, ч. 4 ст. 358 КК України (підроблення та використання завідомо підробленого документа Генпрокуратури)", - сказано в повідомленні.

ГПУ пояснює, що відповідно до листа Українського бюро Інтерполу, адресованого відомству, від компетентних органів Іспанії надійшов запит щодо надання додаткової інформації стосовно Колобова. До запиту було додано копію листа за начебто підписом заступника Генерального прокурора Юрія Столярчука, в якому йдеться про те, що екс-міністр у кримінальному провадженні, яке здійснюється відносно нього, має процесуальний статус свідка, а не підозрюваного.

"За інформацією компетентних органів Королівства Іспанія, вказаний лист був наданий їм захисниками Ю. Колобова. Разом з тим, зазначений лист службовими особами Генеральної прокуратури України не видавався та не підписувався, інформація, яка міститься у ньому щодо статусу Ю. Колобова не відповідає дійсності, і лист є підробленим", - підкреслює Генпрокуратура.

ГПУ нагадує, відносно екс-чиновника ведеться розслідування за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України. "Оскільки колишній високопосадовець перебуває під вартою в Іспанії, Генпрокуратурою України 23.03.2015 було направлено запит про видачу (екстрадицію) Ю. Колобова в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності. Перебуваючи в Іспанії, Ю. Колобов звертався до суду з проханням про своє звільнення під заставу", - сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що ГПУ до компетентних органів Іспанії направила листа щодо справжнього процесуального статусу Колобова в кримінальному провадженні.

Нагадаємо, у березні генеральний прокурор України Віктор Шокін підтвердив затримання Колобова і заявив, що Генпрокуратура терміново готує документи для його екстрадиції в Україну.