ua en ru

Кількість загиблих в зоні АТО цивільних з січня збільшилася на 120%, - Сайдик

Кількість загиблих в зоні АТО цивільних з січня збільшилася на 120%, - Сайдик Фото: Мартін Сайдик

Сайдик зазначив, що перші дні травня в зоні АТО стали "одними з найбільш смертоносних"

Кількість цивільних осіб, загиблих в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі з січня по травень збільшилася на 120%. Про це, посилаючись на дані офісу Верховного комісара ООН з прав людини, заявив спецпредставник ОБСЄ в тристоронній контактній групі щодо Донбасу Мартін Сайдик, повідомляє "Белта".

Зокрема, Сайдик зазначив, що перші дні травня стали для мирних жителів в зоні АТО "одними з найбільш смертоносних за дуже довгий час".

Так, за його словами, згідно зі статистикою офісу Верховного комісара ООН з прав людини, кількість загиблих цивільних осіб в період з січня по травень 2017 року, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, збільшилася на 120%.

"Це підтверджується звітами спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. І багато в чому є результатом продовження використання важкого озброєння в п'яти гарячих точках і затягування процесу розмінування", - заявив він, зазначивши, що 85% всіх порушень відбуваються в Авдіївці, Ясинуватій, Маріуполі та Світлодарську.

"Я засуджую такий розвиток подій і закликаю всіх учасників конфлікту поважати людське життя, виконувати свої зобов'язання з міжнародного права і захищати цивільне населення по обидві сторони від лінії зіткнення", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська сторона наполягає на допуску СММ ОБСЄ до всієї окупованої території.