ua en ru

Кількість крадіжок газу в Хмельницькій області в минулому році зменшилась на 80%

Кількість крадіжок газу в Хмельницькій області в минулому році зменшилась на 80% Фото: газ (УНІАН)

Впродовж минулого року фахівці "Хмельницькгазу" виявили 20 фактів незаконного споживання газу

В 2017 році кількість виявлених самовільних підключень до системи газопостачання зменшилась на 83 %. Якщо у 2016 році було зафіксовано 118 фактів незаконного споживання газу, то минулого року – тільки 20. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Впродовж минулого року фахівці "Хмельницькгазу" виявили 20 фактів незаконного споживання газу. У 18 випадках це було втручання в роботу газових лічильників та в двох - самовільні врізки в систему газопостачання у приватному секторі. Сума завданих збитків склала 450 тис. гривень. Окрім того, фахівці компанії встановили 24 випадки самовільного відновлення споживачами газопостачання. Своїми діями порушники завдали державі збитків на суму більш ніж 125 тис. гривень.

Таке значне зменшення кількості крадіжок газу стало можливим завдяки застосуванню газівниками сучасного спецобладнання для виявлення позаоблікового споживання газу, а також значним сумам штрафних санкцій.

"Завдяки вагомим сумам штрафів, передбачених Кодексом газорозподільних систем України, а також новітньому спецобладнанню, нам вдається фіксувати крадіжки газу на значній відстані, навіть не відвідуючи помешкання, - інформує технічний директор ПАТ "Хмельницькгаз" Олександр Лоб. – Крім того, свідомі споживачі також повідомляють нас про крадіжки газу, тим самим упереджуючи виникнення аварійних ситуацій".

Відповідно до законодавства, для порушників, які незаконно споживають газ, передбачене застосування штрафних санкцій. Середній розмір відшкодування може коливатися від 20 до понад 200 тис. гривень. Після виявлення незаконних втручань, більшість порушників визнають свою провину і сплачують штраф. Якщо ж людина не визнає своєї вини, борги стягуються в судовому порядку, при цьому споживач заплатить ще й судові витрати.

Водночас ПАТ "Хмельницькгаз" застерігає, що будь-які несанкціоновані втручання в газову мережу становлять загрозу для оточуючих. Такі протизаконні дії можуть стати причиною аварії чи вибуху.

ПАТ "Хмельницькгаз" вкотре звертається до подолян з проханням повідомляти за винагороду про відомі факти крадіжок газу та інші порушення за телефонами компанії (067) 311 58 85, (0382) 71 72 13.