ua en ru

Кого бомбить Росія в Сирії

Кого бомбить Росія в Сирії Фото: війна в Сирії

Росія в Сирії завдала перший авіаудар

Вчора, 30 вересня Рада Федерації Росії одноголосно підтримав використання російських Збройних сил за кордоном, в тому числі в Сирії. У прес-службі Кремля повідомили, що за відповідним дозволом до Совфеду звернувся Президент РФ Володимир Путін.

Пізніше стало відомо, що Росія в Сирії завдала перший авіаудар. Журналіст газети Bild Джуліан Ропке написав у своєму Twitter, що нанесений авіаудар по Телль-Бісе, місту на заході Сирії, розташованому на території мухафази Хомс. Також, атакований місто Ер-Растан.

Крім того, в США заявили, що РФ заздалегідь не надала географічних відомостей про місце авіаудару.

Наслідки бомбардування

Згідно з повідомленням Ропке, в результаті бомбардування провінції Хомс російськими ВПС загинули 65 осіб. При цьому він зазначив, що під авіаудари не потрапили позиції бойовиків "Ісламського держави".

Разом з тим, Reuters з посиланням на базований у Лондоні " Сирійський центр з дотримання прав людини повідомив, що загинули 27 людей, у тому числі шестеро дітей. Зазначалося також, що удари завдавалися по місцевості на північ від міста Хомс.

Голова Національної коаліції сирійських революційних і опозиційних сил Халед Ходжа повідомив, що в результаті атаки російських літаків в Сирії загинули 36 мирних громадян.

"Росія не збирається боротися з "Ісламським державою", а продовжити життя [президента Сирії Башара Асада]", - заявив Ходжа в кулуарах Генасамблеї ООН. За його словами, опозиційні повстанці втрат не зазнали.

Варто відзначити, що як джерела ЗМІ, так і офіційні особи висловлюють припущення, що Москва завдала ударів по територіям, які не контролювалися терористами.

"Вони [російські літаки] були націлені не на "Ісламська держава», а, можливо, на опозиційні сили. Це підтверджує, що Росія діє скоріше на підтримку режиму Башара [Асада], а не проти ІГА", - висловив свою на умовах анонімності французький дипломат.

Кого бомбить Росія в Сирії

Фото: карта військової операції Росії в Сирії

У свою чергу, Міністерство оборони Росії опублікувало відео авіаударів по позиціях ИГИЛ. Відзначається, що літаки ударної авіації завдали ударів по восьми об'єктів - складів зброї та боєприпасів, пально-мастильних матеріалів, бойової техніки, пунктів управління, вузлів зв'язку, транспортних засобів бойовиків. За даними відомства, всі цілі вражені, при цьому командні пункти бойовиків і штаб управління терористичними формуваннями, які знаходяться в гірській місцевості, повністю знищені.

Реакція в Україні і в світі

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер звернувся до Росії за роз'ясненнями конкретних цілей її авіаударів у Сирії.

"Досі нам не надали жодної інформації по суті, стосується цілей і методів цих авіаударів", - заявив він в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку.
Штайнмайер наполягає на тому, що будь-які військові дії на території Сирії повинні бути узгоджені на міжнародному рівні. В іншому випадку і без того напружена обстановка" загрожує виникненням "подальших непорозумінь" між партнерами.

У свою чергу, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що рішення ради федерації РФ щодо дозволу використовувати збройні сили Росії за кордоном свідчить про те, що Президент Володимир Путін не збирається зупиняти зовнішню агресію.

"Це ще одне свідчення того, що РФ не збирається припиняти зовнішню агресію і залишається однією з головних військових і терористичних загроз для світової спільноти", - додав Турчинов.

Разом з тим, міністр оборони США Ештон Картер повідомив, що операції в Сирії нічого не змінюють у підході США до санкцій проти Росії з-за подій в Україні і підтримки Києва.

"Зараз, коли ми організуємо військові переговори з Росією по Сирії, я хочу абсолютно чітко заявити, що ці переговори жодним чином не послаблюють нашого рішучого засудження російської агресії в Україні, - сказав американський міністр. - Вони також не змінюють наших санкцій, як і підтримки (України) у сфері безпеки у відповідь на ці дестабілізуючі дії", - повідомив Картер.

Кого бомбить Росія в Сирії

Фото (Associated Press): російська авіація в Сирії