ua en ru

Коболєв констатував рекордно низький обсяг транзиту газу через Україну

Коболєв констатував рекордно низький обсяг транзиту газу через Україну Фото: Андрій Коболєв

Зниження транзиту газу може бути пов'язано з тиском РФ на Україну

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що на даний момент обсяги транзиту газу через Україну впали і на даний момент вони рекордно низькі. Про це він розповів сьогодні, 27 липня в інтерв'ю "5 каналу".

Коболєв також зазначив, що зниження транзиту газу в останні дні через українську ГТС може бути пов'язано з тиском Російської Федерації на Україну.


"Обсяги транзиту впали ще більше, вони зараз рекордно низькі. Ми це пов'язуємо з тиском, який Російська Федерація чинить на Україну, на "Нафтогаз" з метою, по-перше, мінімізувати доходи від цього виду бізнесу, по-друге, я думаю, це частково є тактикою просування "Північного потоку-2", - сказав він.

За словами глави "Нафтогазу", крім зниження обсягів транзиту, РФ знизила тиск на вході газотранспортної системи України, що спричинило певні технічні проблеми для "Укртрансгазу".

"Поки компанія ефективно вирішує ці проблеми, але мені здається, що росіяни хочуть зробити все можливе, щоб довести нашим європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною і вони зараз приступили до банального шантажу нас і їх", - зазначив Коболєв.

При цьому Коболєв повідомив, що він відправив у Європейську комісію лист-звернення з пропозицією зібрати моніторингову групу з метою провести аналіз ситуації і зафіксувати невиконання "Газпромом" контрактних зобов'язань в частині подачі тиску газу в газотранспортну систему України та прийняти з цього питання рішення.

Голова "Нафтогазу" також не виключив, що невиконання "Газпромом" контрактних зобов'язань в частині подачі тиску газу може бути додатково подано на розгляд Стокгольмського арбітражу.

"Зрозуміло, ми звернемо увагу на факт невиконання "Газпромом" транзитної угоди", - констатував він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна і ЄС створять експертну групу з посилення можливостей країни щодо транзиту газу.