ua en ru

Коболєв констатував втрату контролю "Нафтогазу" над "Укртатнафтою"

Коболєв констатував втрату контролю "Нафтогазу" над "Укртатнафтою" Фото: Андрій Коболєв розповів про ситуацію навколо "Укртатнафти"

В Україні зараз нафта переробляється тільки на заводі "Укртатнафти"

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" втратила контроль над ПАТ "Укртатнафта", більше половини акцій якого володіє група "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" повідомив глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Депутати дуже часто говорять, що вони допомогли "Нафтогазу", керуючому держпакетом акцій "Укрнафти", отримати контроль над цією компанією. Але, з іншого боку, ці ж законодавчі поправки "допомогли" повністю втратити контроль над іншою, не менш важливою компанією - "Укртатнафтою", - зазначив Коболєв.

Він також зазначив, що з економічної точки зору нардепи поправками в закон "Про акціонерні товариства" більше допомогли групі "Приват".


"Тому що в даній ситуації при низькій ціні на нафту бізнес "Укртатнафти" набагато більш рентабельний і цікавий, ніж бізнес "Укрнафти". Ця компанія переробляє в тому числі і закуплену (імпортну) нафту, а не тільки видобувається "Укрнафтою". При низьких цінах на нафту і нинішніх щодо немаленьких ціни на бензин в Україні це досить рентабельний бізнес...Ми повністю втратили контроль над "Укртатнафтою", - додав він.

Коболєв також зазначив, що контроль над "Укртатнафтою" дозволяє групі "Приват" впливати на бізнес "Укрнафти".

"Тому що в будь-якому разі менеджменту "Укрнафти", голові правління, хто б він ні був, доведеться домовлятися з Коломойським щодо переробки цієї нафти на єдиному діючому нафтопереробному заводі - "Укртатнафті"...це фактично монопольне право переробки нафти, що належить групі "Приват", - підкреслив Коболєв.

Нагадаємо, Татарстан подав позов до України на 300 млн доларів у справі "Укртатнафти".