ua en ru

КНР і Тайвань проводять перші офіційні переговори з моменту розриву відносин в 1949 р

Представники Китаю і Тайваню проводять перші переговори на офіційному рівні з часу розриву відносин і відділення острова від континентального Китаю в 1949 р., передає Associated Press.

Представники Китаю і Тайваню проводять перші переговори на офіційному рівні з часу розриву відносин і відділення острова від континентального Китаю в 1949 р., передає Associated Press. Офіційна повістка "історичних" переговорів не розголошується, проте, імовірно, головною темою буде торгівля. Пекін хоче, щоб Тайвань ратифікував торговельну угоду, яка дозволила б компаніям вільно вести спільний бізнес на територіях одна одної. Китай схвалив цю угоду з Тайванем півроку тому, однак тайванські законодавці не приймають його з побоювань, що "гігантський сусід" може "задавити" острівну економіку.

"Нашу зустріч було абсолютно неможливо уявити раніше, і якщо ми дійсно хочемо досягти прориву (в наших відносинах), ми повинні підійти до переговорів з креативністю", - заявив глава китайської делегації Чжан Чжіцзюнь. У свою чергу, головний парламентер з боку Тайваню Ванг Юйчи зазначив, що зустріч продемонструє, що "відносини двох сторін дійсно вступили в нову фазу і цей день буде удостоєний згадки в книгах".

Зустріч "сусідів" проходить у відповідності з намірами нового китайського лідера Сі Цзіньпіна забезпечити політичний прогрес у відносинах між країнами на додаток до активно розвивається на даний момент економічним і культурним зв'язкам. Зокрема, під час саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співтовариства (АТЕС) в Індонезії в 2013 р. Сі Цзіньпін заявив представнику Тайваню, що країни "не можуть передавати ці проблеми з покоління в покоління".

Вважається, що деяка "квапливість" КНР у вирішенні "тайванського питання" може бути пов'язана з тим, що на чолі острівної держави поки знаходиться прокитайськи налаштований президент Ма Інцзю, який був обраний в 2008 р. і який з високою часткою ймовірності може покинути цей пост після виборів до 2016 р. через свою непопулярність. Тим не менш, саме під керівництвом Ма Інцзю Тайбей значно зміцнив економічні зв'язки з Пекіном, зокрема обсяги торгівлі між країнами з 2008 р. по 2013 р. фактично подвоїлися і зросли до 197,2 млрд дол. На даний момент Тайвань є однією з небагатьох країн у регіоні, яка може похвалитися профіцитом двосторонніх торговельних відносин з Китаєм: цей показник у 2013 р. склав 116 млрд дол. Тайванські компанії інвестують сотні мільярдів доларів у розвиток економіки континентального Китаю. Наприклад, найбільший у світі виробник електроніки Foxconn, який збирає продукцію відомих брендів (фотокамери Canon, ігрові приставки PlayStation 3 і 4 Sony, стільникові телефони Motorola і Nokia, смартфони iPhone і ін), що є роботодавцем для мільйонів китайців. Тайвань також значно виграв від відкриття країни для китайських туристів.

Відділення Тайваню від континентального Китаю стався в результаті втечі на острів ґоміньдановського республіканського уряду в 1949р. в результаті поразки в громадянській війні від комуністичних військ під керівництвом Мао Цзедуна. З тих пір КНР неодноразово намагалася змусити острів повернутися під своє правління в рамках політики "єдиного Китаю". У 1995-1996 рр. Китай проводив навчання і запуск повітряних ракет біля берегів Тайваню у відповідь на офіційний візит тодішнього лідера Тайваню Чи Дэнхуя (який потім став першим обраним президенту Тайваню) у США і намагався впливати на внутрішню політику острова. Проте Пекін домігся цим тільки загострення антикитайських настроїв серед тайванського населення.

Під час правління колишнього голови КНР і лідера КПК Ху Цзіньтао політика Пекіна відносно Тайбея зазнала значні зміни, пішовши від відкритої конфронтації. Тим не менш, відзначає AP, незважаючи на встановлення діалогу між країнами та досягнення певного прогресу в їх відносинах, Тайвань і раніше негативно ставиться до потенційного возз'єднання з сусідом: близько 80% населення підтримують збереження статус-кво і незалежності острова, нехай формально і невизнаної КНР.