ua en ru

КНР і Киргизія підписали угоду щодо газопроводу з Туркменістану в Китай вартістю 2 млрд дол

Влада Киргизії і КНР підписали угоду щодо будівництва газопроводу по маршруту Туркменістан-Узбекистан-Таджикистан-Киргизстан-Китай вартістю 2 млрд дол., повідомив президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв, передає агентство Trend з посиланням на місцеві ЗМІ.
Глава республіки висловив упевненість, що до 2017 р. країна забезпечить власну енергетичну безпеку, і "ніхто не буде сидіти без світла і газу".

У вересні 2013 р. міністр енергетики і промисловості Киргизії Осмонбек Артикбаєв і голова держкомітету у справах розвитку і реформ КНР Сюй Шаоши підписали угоду про співпрацю в будівництві газопроводу Киргизстан-Китай (частина планованого газопроводу Туркменістан-Узбекистан-Таджикистан-Киргизстан, Китай).

Раніше, 3 вересня 2013 р., КНР і Туркменістан підписали угоду за проектом четвертої лінії газопроводу Туркменія-Китай (напрямок D). До такого рішення сторони прийшли за підсумками зустрічі президента Туркменії Гурбангули Бердимухамедова і голови КНР Сі Цзіньпіна в Ашхабаді. Також були досягнуті домовленості про збільшення в перспективі поставок газу з Туркменістану в КНР до 65 млрд куб. м (за підсумками 2012 р. поставки становили близько 20 млрд куб. м, їх планується поетапно збільшити до 40 млрд і потім до 65 млрд куб. м).