ua en ru

В Кнесет Ізраїлю внесено законопроект про визнання Голодомору в Україні геноцидом

В Кнесет Ізраїлю внесено законопроект про визнання Голодомору в Україні геноцидом Фото: Ізраїль не може визнати Голодомор в Україні геноцидом (РБК-Україна)

Пропонується оголосити 6 грудня днем пам'яті жертв Голодомору

Член Кнесету Ізраїлю Акрам Хасон пропонує депутатам визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні актом геноциду. Відповідний законопроект він вніс на розгляд парламенту країни 6 лютого, передає Deutsche Welle.

зокрема, законопроектом пропонується оголосити 6 грудня офіційним днем пам'яті жертв Голодомору.

У поясненнях до документа наголошується, що Голодомор був спланований "радянською владою, щоб нанести удар по українській нації і української національної ідентичності".

Ізраїльський політик пояснив, що ініціювати такий закон його спонукав візит в музей Голодомору, під час якого Хасон "був глибоко вражений побаченим".

Як і слід було очікувати, реакція Росії на ініціативу депутата була вкрай негативною. На запит ізраїльських журналістів в посольстві РФ в Ізраїлі відповіли, що "твердження, що ці сумні події стали результатом навмисної політики знищення української нації, суперечать історичним фактам". Крім того, такі спроби, на думку дипломатичних представників РФ, "є цинічним використанням пам'яті мільйонів жертв в політичних цілях".

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко під час виступі на Генасамблеї ООН закликала держави-члени ООН прийняти власне рішення про визнання Голодомору актом геноциду.