ua en ru

У КНДР зафіксовано техногенний землетрус

У КНДР зафіксовано техногенний землетрус Фото: КНДР знову підозрюють у проведенні ядерних випробувань

Підозрюють, що землетрус міг бути викликаний ядерним випробуванням

В КНДР в ніч на п'ятницю, 9 вересня, зафіксували землетрус магнітудою 5,3 бала, який міг бути викликаноий ядерним випробуванням. Про це повідомило метеорологічне агентство Південної Кореї, передає Reuters.

Повідомляється, що епіцентр землетрусу був на поверхні землі і перебував поблизу відомого полігону, де Пхеньян у січні цього року проводив своє четверте ядерне випробування.

У заяві китайського центру зі спостереження за землетрусами Cenc сказано, що землетрус стався о 8:30 за місцевим часом на поверхні землі і, швидше за все, пов'язаний з вибухом.

Геологічна служба США оцінила магнітуду землетрусу в КНДР в 5,3 і також заявила, що поштовх міг бути спровокований вибухом.

Високу ймовірність того, що Північна Корея провела чергове ядерне випробування відзначила і влада Японії. Прем'єр країни Сіндзо Абе доручив відповідним міністерствам зібрати і проаналізувати інформацію, що надходить про події в КНДР.

Як повідомив Reuters експерт каліфорнійського інституту міжнародних досліджень Джеффрі Льюїса, згідно з даними сейсмологічних служб, в КНДР могли випробувати ядерний пристрій потужністю від 20 до 30 кілотонн.

Агентство зазначає, що згідно з аналізом випробувань, проведених Пхеньяном у січні 2016 року, потужність пристрою тоді сягала 6 кілотонн.

Нагадаємо, рада безпеки ООН засудила останні випробування балістичних ракет Північною Кореєю і пообіцяла, якщо КНДР не припинить випробування ракет, буде вжито серйозних заходів, зокрема - посилять санкції.