ua en ru

КНДР і Південна Корея до кінця року підпишуть мирний договір

КНДР і Південна Корея до кінця року підпишуть мирний договір Фото: саміт лідерів КНДР і Південної Кореї (korea.net Government)

Сеул і Пхеньян оголосили про формальне завершення корейської війни

Північна і Південна Кореї до кінця 2018 року підпишуть мирний договір, що формально покладе кінець війні на Корейському півострові, гаряча фаза якої завершилася ще в 1953 році. Про це йдеться у спільній декларації за підсумками саміту лідерів обох країн, передає CNN.

Повідомляється, що документ, який називається "Декларація Пханмунджома про мир, процвітання і об'єднання на Корейському півострові", був оприлюднений після офіційної зустрічі і 30-хвилинної приватної розмови між лідером КНДР Кім Чен Ином і президентом Південної Кореї Мун Чже Іном.

"Обидва лідери урочисто заявляють, що на Корейському півострові більше не буде війни і розпочинається нова епоха миру", - йдеться в заяві.

Зазначимо, бойові дії в рамках корейської війни завершилися в 1953 році, після чого сторони підписали угоду про перемир'я. У той же час технічно КНДР і Південна Корея досі перебувають у стані війни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лідери КНДР і Південної Кореї обговорили питання ядерного роззброєння.

Сьогодні в прикордонному пункті Пханмунджом вперше за багато років пройшов саміт за участю лідерів КНДР і Південної Кореї. Відзначимо, в січні 2018 року Північ відновив лінію спецзв'язку з Сеулом. Вже 9 січня відбулися переговори, які завершилися заявою про готовність робити кроки для зниження військової напруженості на Корейському півострові.

20 січня в штаб-квартирі Міжнародного олімпійського комітету в Лозанні сторони підписали декларацію про участь північнокорейських спортсменів у зимовій Олімпіаді. Умовами угоди були офіційний прохід спортсменів під єдиним прапором та участь об'єднаної жіночої хокейної команди.

На початку березня лідер КНДР Кім Чен Ин прийняв делегацію Південної Кореї, з якою обговорив поліпшення відносин і зниження напруженості на Корейському півострові. Пізніше Сеул виступив з ініціативою провести переговори на вищому рівні.