ua en ru

КНДР за допомогою Росії могла експортувати вугілля в обхід санкцій ООН - Reuters

КНДР за допомогою Росії могла експортувати вугілля в обхід санкцій ООН - Reuters Фото: глава КНДР Кім Чен Ин (kcna.kp)

Reuters стверджує, що Росія могла бути посередником у поставках північнокорейського вугілля

Північна Корея в 2017 році мінімум тричі за допомогою Росії могла експортувати вугілля в обхід санкцій ООН, передає Reuters з посиланням на джерела в європейській розвідки.

За даними Reuters, КНДР відправляла до Росії вугілля, яке згодом доставлялося до Південної Кореї та Японії. Повідомляється, що північнокорейське вугілля в портах Находкі та Холмська в Японському морі перевантажувалося на інші судна для подальших поставок.

Зокрема, в поставках брав участь корабель з ідентифікаційним номером UAL Ji Bong 6, який згадується Мінфіном США в санкційних списках. У США стверджують, що судно завантажило вугілля в північнокорейському порту Вонсан і доставило його в Холмськ 5 вересня 2017 року.

За словами одного з джерел Reuters, у зв'язку з скороченням імпорту Китаєм вугілля з КНДР з'явився "контрабандний маршрут", в рамках якого Росія стала транзитним пунктом. У той же час представник міністерства закордонних справ Південної Кореї заявив, що Сеул "відстежує будь-які дії, спрямовані на ухилення від санкцій проти Північної Кореї", однак не уточнив, чи відомо Сеулу про ці поставки вугілля.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Радбез ООН схвалив нові санкції відносно Північної Кореї. У КНДР цей крок розцінили як "акт війни".