ua en ru

Клюєв: У кожному військовому містечку необхідно встановити лічильники електроенергії, водопостачання, тепла і газу

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв вважає, що в Україні необхідно широко впроваджувати енергозберігаючі технології, у тому числі - встановити в кожному військовому містечку або на окремому об'єкті лічильники електроенергії, водопостачання, тепла та газу, передає прес-служба секретаря РНБО.

"Кожен командир частини повинен бути зацікавлений в раціональному і економному витрачанні енергоресурсів", - заявив секретар РНБО, який також є виконавчим секретарем комітету з реформування та розвитку Збройних сил України та оборонно-промислового комплексу.

На його думку, важливо прискорити звільнення Збройних сил від надлишкового майна, що вимагає постійних додаткових витрат на його утримання, зокрема, непридатних до використання озброєння і боєприпасів.

Секретар РНБО повідомив, що тільки на охорону подібних об'єктів постійно задіяні тисячі військовослужбовців.
За словами Андрія Клюєва, для серйозного розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу важливим є поліпшення координації та взаємодії всіх його складових. Йдеться про Міноборони, яке має відповідати за військово-технічне співробітництво, Службу експертного контролю, що здійснює контроль за дотриманням інтересів України та наших міжнародних зобов'язань, "Укрспецекспорт" та інших спеціальних експортерів, а також про державний концерн "Укроборонпром" та інших вітчизняних виробників.

Секретар РНБО підкреслив, що перехід від річного оборонного замовлення на трирічне дозволить більш системно й ефективно виконувати програму переозброєння Збройних сил.

Він повідомив, що зараз переглядаються перспективи ряду проектів зі створення новітніх систем озброєння, уточнюється реалістичність їх реалізації, терміни, зпівставляються необхідні ресурси і реальні можливості держави. За словами Андрія Клюєва, важливо прискорити розвиток засобів зв'язку та автоматизації управління військами, впровадження сучасних засобів навігації, вітчизняних комплексів дальнього радіолокаційного виявлення й інших високотехнологічних систем озброєння.

Крім того, Клюєв зазначив, що "протягом найближчих 10 років необхідно переоснастити армію сучасним озброєнням. В умовах дефіциту державних коштів важливо не тільки докладати зусилля для значного збільшення фінансування переозброєння, а й підвищувати ефективність використання державних коштів".

Для координації роботи органів влади та розробки державної політики в оборонній сфері 16 березня Президент України підписав указ про створення комітету з реформування та розвитку Збройних сил України та оборонно-промислового комплексу. Головою комітету є Президент України, а виконавчим секретарем - секретар РНБО. 20 квітня відбулося перше засідання комітету.

Нагадаємо, раніше заступник виконавчого секретаря комітету з реформування та розвитку Збройних сил України та оборонно-промислового комплексу Андрій Єрмолаєв заявив, що Янукович підпише стратегію нацбезпеки і військову доктрину найближчим часом.