ua en ru

Клюєв: Україна в найближчій перспективі може отримати статус асоційованого члена в ЦЕРН

Україна в найближчій перспективі може отримати статус асоційованого члена в Європейській організації ядерних досліджень (ЦЕРН). Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв, передає прес-служба РНБО.

За його словами, це дозволить значно збільшити участь українських вчених у перспективних міжнародних проектах. Секретар РНБО нагадав, що українські вчені ефективно співпрацюють з ЦЕРН вже багато років - вони успішно брали участь в проекті по створенню Великого андронного коллайдера і інших експериментальних установок.

Андрій Клюєв підкреслив, що для України важливо розширювати практичне використання нових технологій, потенціал високотехнологічної промисловості.

Крім того, коментуючи підписання минулого тижня міжурядової угоди про співробітництво у сфері реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях, Клюєв зазначив, що для реалізації досягнутих домовленостей про розширення співпраці України та Японії в галузі ядерної безпеки необхідно створити дієві механізми.

За його словами, документ створив правові основи для подальшого об'єднання науково-технічного потенціалу і ресурсів, а також використання досвіду фахівців обох країн у сфері подолання наслідків аварій на атомних станціях.

Андрій Клюєв зазначив, що одним з майданчиків для такої співпраці може стати Чорнобильська АЕС. На її базі Україна планує за підтримки МАГАТЕ приступити до створення міжнародного науково-практичного технологічного центру. Секретар РНБО нагадав, що Президент Україні Віктор Янукович закликав країни, які використовують ядерну енергію в мирних цілях, взяти активну участь в роботі такого центру. Його розробки зможуть стати надбанням вчених усього світу, а значить - вагомим внеском у підвищення глобальної ядерної безпеки, зазначив він.

"Країни, які пережили такі страшні катастрофи на атомних електростанціях, цілком природно прагнуть до координації зусиль не тільки з ліквідації їх наслідків, а й для недопущення подібного в майбутньому. Ми дуже вдячні Японії та іншим країнам світу за підтримку в подоланні наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Успішні результати минулорічної міжнародної конференції донорів дозволяють з упевненістю переходити до наступного етапу спорудження нового конфайнмента над аварійним блоком ЧАЕС. Зі свого боку, ми готові використовувати накопичений за чверть століття досвід, щоб допомогти японській стороні в ліквідації наслідків аварії на станції "Фукусіма-1", - сказав Андрій Клюєв.

Секретар РНБО також заявив, що Україна має намір поглиблювати співпрацю в розвитку ядерних технологій і з іншими державами, в першу чергу, з Росією, США, країнами Євросоюзу.

Нагадаємо, Україна та Японія 18 квітня в Токіо уклали міжурядову угоду про співробітництво у сфері післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях. Від імені України підпис під документом поставив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, від Японії - міністр закордонних справ Коітіро Гемба. Згідно з угодою, сторони сприятимуть поліпшенню післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях у контексті впливу їх наслідків на людину та довкілля.