ua en ru

Клінтон вдалося встановити контакт з прем'єром Пакистану після обстрілу місцевого блокпоста силами НАТО

Держсекретареві США Гілларі Клінтон вдалося встановити контакт з прем'єр-міністром Пакистану після загибелі 25 військовослужбовців ісламської республіки на кордоні з Афганістаном, повідомляє Associated Press. В ході телефонної розмови з Юсуфом Резою Гелані вона принесла співчуття сім'ям загиблих і запевнила свого співрозмовника, що США з усією повагою ставляться до суверенітету Пакистану. Проте інші подробиці бесіди не розголошуються.
Разом з тим Клінтон висловила надію, що Ісламабад все ж таки відмовиться від бойкоту і візьме участь у міжнародній конференції з питання Афганістану. Початок її проведення заплановано на 5 грудня 2011 р., і до цих пір пакистанська сторона не виявляє бажання бути присутньою на ній.
Нагадаємо, починаючи з травня 2011 р., коли в передмісті Ісламабаду був ліквідований "терорист №1" Усама бен Ладен, відносини між ісламською республікою і США різко охололи. Країни згорнули двостороннє військове співробітництво і перейшли до різкої критики один одного. Інцидент з обстрілом блокпо, який стався 26 листопада 2011 р., став причиною зупинки конвоїв постачання НАТО, які рухаються по території Пакистану. Нагадаємо, жертвами атаки вертольотів сил НАТО, які базуються в Афганістані, на блокпост стали 25 пакистанських солдатів, 14 отримали важкі поранення.