ua en ru

Клінтон: НАТО не дозволить країнам, що не входять до альянсу, накласти вето на ПРО

Члени НАТО не дозволять країнам, що не входять до альянсу, накласти вето на проект створення системи ПРО, заявила в четвер в Брюсселі держсекретар США Хілларі Клінтон, повідомляє BBC.
"Жоден з членів Альянсу в НАТО не дозволить будь-якій країні за межами альянсу накласти вето на рішення НАТО захистити себе, створюючи протиракетну оборону проти загроз, які ми вважаємо найбільш помітними", - сказала держсекретар.
За словами Клінтон, система ПРО спрямована не проти РФ, а проти Ірану, додавши, що "це не привід для військових контрзаходів з боку Росії".
Відзначимо, 7 грудня генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що російські заходи у відповідь на систему ПРО НАТО будуть лише тратою грошей на "уявного ворога".

23 листопада 2011 р. Президент Росії Медведєв заявив, що Росія не погодиться брати участь у програмі ЄвроПРО в її нинішньому вигляді, оскільки через 5-8 років вона здатна послабити потенціал Росії зі стратегічного стримування. Він нагадав, що Москву намагаються заспокоїти тим, що система не спрямована проти Росії, хоча законодавці в деяких країнах говорять прямо протилежне. Коли ж Росія ставить питання про те, "щоб покласти на папір" у формі чітких недвозначних юридичних зобов'язань пункт про ненаправленість ЄвроПРО проти Росії, слідує жорстка відмова, підкреслив Медведєв.
Президент доручив Міністерству оборони РФ негайно ввести в дію станцію радіолокації раннього попередження про ракетний напад в Калінінграді в якості реакції на відмову США від планів ЄвроПРО. Крім того, він повідомив, що "в рамках створення системи повітряно-космічної оборони Росії в першочерговому порядку буде посилено прикриття об'єктів стратегічних ядерних сил". "Стратегічні і балістичні ракети, які надходять на озброєння ракетних військ стратегічного призначення і нашого Військово-морського флоту, будуть оснащуватися перспективними комплексами подолання ПРО і новими високоефективними бойовими блоками", - сказав Медведєв. Перед збройними силами поставлено завдання по розробці заходів, які забезпечують при необхідності руйнування інформаційних і керуючих засобів системи ПРО, повідомив Президент.
У разі якщо цих заходів буде недостатньо, Росія розмістить на заході та півдні країни сучасні ударні системи озброєння, що забезпечують вогняну поразку європейського компонента ПРО, сказав Президент РФ. Одним з таких кроків, про його словами, може стати розгортання ракетних комплексів "Іскандер" в Калінінградській області.