ua en ru

Клімкін: Ризький саміт не повинен стати "прохідним" для України

Клімкін: Ризький саміт не повинен стати "прохідним" для України Фото: Павло Клімкін

Міністр зазначив, що Угода про асоціацію України є більш амбітних, ніж угоди інших країн ЄС

Ризький саміт не повинен стати "прохідним" для України. Про це сьогодні у Києві журналістам заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, що Ризький самміт не повинен стати так би мовити "прохідним", просто подією, де всі зберуться і скажуть, що вони готові працювати далі. Тому для нас критичним моментом є звичайно підтвердження того що європейські прагнення України та, звичайно, й інших країн, які мають таке прагнення - Молдови і Грузії. Другий момент - у нас є вже попередній звіт Європейської комісії. Ми працюємо над тим, щоб чітко зрозуміти,де ми маємо завершити ці реформи, і ми впевнені, що ми здатні завершити ці реформи найближчим часом", - сказав Клімкін.

Він також зазначив, що Угода про асоціацію України багато в чому є більш амбітною, ніж угоди інших країн ЄС.

"Тому нам потрібна ефективна допомога не тільки в сенсі фінансових ресурсів, а в сенсі інституційної поідтримки від Європейського Союзу. Я обговорюватиму ці питання найближчим часом. В п'ятницю відбудеться зустріч міністрів Вишеградської групи і європейських комісарів в Братиславі", - зазначив міністр.

Нагадаємо, що 27 квітня в Києві пройшов Саміт Україна-ЄС, що став підготовчим до Ризького саміту "Східного партнерства", який відбудеться 21 травня. На заході розглядалося ряд питань, серед яких макрофінансова допомога ЄС і підтримка України в умовах російської агресії. Крім того сторони обговорили хід ратифікації угоди про асоціацію з ЄС, виконання мінських домовленостей і питання направлення на Донбас миротворчої місії.

Нагадаємо, на саміті в Ризі можуть визначити дату лібералізації візового режиму України з ЄС.