ua en ru

Клімкін розповів, скільки часу займе розміщення миротворців на Донбасі

Клімкін розповів, скільки часу займе розміщення миротворців на Донбасі Фото: Павло Клімкін

Клімкін зазначив, що розгортання місії ООН відбуватиметься у кілька етапів

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що після виходу російських військових з району проведення АТО та винесення ООН політичного рішення для розгортання миротворчої місії на Донбасі знадобиться від 6 до 10 місяців. Про це Клімкін повідомив у програмі "Свобода слова" на ICTV.

"Якщо буде прийнято політичне рішення, то в ООН на розгортання місії буде потрібно 6-9 або 10 місяців, як мінімум. Не виключено, що навіть більше.... В принципі, классну місію розгорнути за 20-30 днів – неможливо. Це потрібно чітко сказати. Це займатиме місяці", - заявив Клімкін.

За його словами, розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі відбуватиметься у кілька етапів.

"Цей процес буде відбуватись стадійно. Хочете я функціонально розповім: спочатку жорстка безпека, потім вся безпека, а тільки потім підготовка до виборів і якийсь політичний компонент... ", - заявив Клімкін.

Дипломат також наголосив, що втручання Росії до процесу розгортання місії миротворців на Донбасі може заморозити процес налагодження миру.

"Важливо, щоб це (розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі, - ред.) відбувалось таким чином, щоб РФ не могла заморозити це на якомусь єтапі, і використати для тиску на Україну і Захід. ..Позиція на 100% чітка. Росія має вийти, а міжнародне співтовариство зайти. Ніяких інших "опцій" в принципі немає. Будь-які інші варіанти – це замороження. А замороження – це ситуація, яка вибухне в будь-яку секунду", - додав Клімкін.

Нагадаємо, в ході робочого візиту до Німеччини Президент України Петро Порошенко обговорив з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем перспективи розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.