ua en ru

Клімкін закликав ЄК протидіяти будівництву політично вмотивованих газопроводів в обхід України

Клімкін закликав ЄК протидіяти будівництву політично вмотивованих газопроводів в обхід України Фото: Павло Клімкін сподівається, що Єврокомісія й надалі дотримуватиметься енергетичної солідарності з Україною

Голова МЗС України обговорив газові питання з віце-президентом ЄК з Енергетичного союзу

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликає Європейську комісію (ЄК) й надалі дотримуватися твердої позиції щодо енергетичної солідарності з Україною і до протидії будівництву політично вмотивованих газопроводів в обхід України, таких як "Північний потік-2". Про це він сказав 18 березня 2016 року у Брюсселі на зустрічі з віце-президентом ЄК з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовічем, передає пресс-служба МЗС.

"Під час зустрічі особливу увагу було приділено реформуванню газового сектору України, залученню європейських інвестицій в українську газотранспортну систему, збільшенню реверсних поставок газу в Україну з території держав-членів ЄС", - йдеться в повідомленні.

Представник ЄК наголосив, що Україну вважають надійним транзитером газу до Європи.

Сторони дійшли висновку, що приведення українського енергетичного сектору у відповідність з Третім енергетичним пакетом надає додаткові можливості для подальшої розбудови партнерства України з ЄС у цій сфері.

Було також обговорено подальші спільні дії в контексті завершення 31 березня 2016 року терміну дії "зимового пакету" щодо умов закупівлі Україною російського природного газу.

Нагадаємо, в березні 2016 року голови урядів Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Польщі, Словаччини і Румунії, а також президент Литви направили голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру лист із запереченнями проти будівництва другої гілки газопроводу "Північний потік".