ua en ru

Клімкін виключає розрив дипломатичних відносин з Росією

Клімкін виключає розрив дипломатичних відносин з Росією

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін (на фото) виключає розрив дипломатичних відносин України з Росією. Про це він заявив в інтерв'ю "Дзеркало тижня. Україна".

"У випадку розриву дипломатичних відносин переговори будуть вестися виключно через посередників. Сумніваюся, що ситуація, коли питання "про нас" буде вирішуватися "без нас", стало б найкращим виходом. Росія повинна бути невід'ємною складовою вирішення існуючої проблеми. Саме тому Росія разом з Україною та ОБСЄ входить до складу Тристоронньої контактної групи. Якщо ми розірвемо дипломатичні відносини, це зруйнує існуючий переговорний формат і поставить під загрозу мінські домовленості. А, як видно з останніх подій, саме цього і домагаються терористи з "ДНР" і "ЛНР", - сказав Клімкін.

Він зазначив, що розрив дипломатичних відносин передбачає повне "обнулення" консульських установ.

"Хто тоді буде допомагати мільйонам наших громадян, які перебувають у Росії, і тим політичним в'язням, яких вона незаконно утримує? Хто сприятиме підтримці економічних зв'язків з Росією, які хоча і істотно ослабли, але це надзвичайно складний час залишаються дуже важливими для багатьох підприємств української економіки?", - підкреслив глава українського Мзс.

Він розповів, що Україна і так відкликала для консультацій посла, значно зменшила штат посольства і консульських установ у Росії.

"Але питання, які ми повинні вирішувати в першу чергу у консульській сфері, залишаються. Тому будь-які рішення щодо двосторонніх відносин з РФ приймаються нами дуже відповідально і зважено, з урахуванням усіх можливих наслідків", - сказав міністр.

На його думку, альтернативи політичного розв'язання конфлікту на Донбасі і повернення Криму немає.

"При цьому для досягнення такого результату нам потрібні сильна армія, здатна захистити країну, і реформовано у відповідності з європейськими стандартами держава", - додав Клімкін.

Нагадаємо, 27 січня 2015 р. Верховна Рада України визнала Росію країною-агресором.

Раніше в жовтні 2014 р. МЗС закрив генконсульство України в Нижньому Новгороді.