ua en ru

Клієнти "Закарпатгазу" заборгували за доставку 61 млн гривень

Клієнти "Закарпатгазу" заборгували за доставку 61 млн гривень Газовий вентиль (104.ua)

Станом на 1 вересня борг побутових споживачів Закарпаття за доставку газу становить 61 млн гривень. Такі неплатежі призвели до того, що "Закарпатгаз" заборгував 29,3 млн гривень Оператору ГТС.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Борги клієнтів АТ "Закарпатгаз" більше ніж в два рази перевищують заборгованість компанії перед Оператором ГТС. Зазначається, що на рівень боргів та розрахунки з оператором ГТС вплинув мораторій на застосування штрафних санкцій до боржників, введений урядом через пандемію коронавірусу.

"Якщо проаналізувати ці цифри, чітко видно, що споживачі винні нам в рази більше, ніж ми винні Оператору ГТС. У першому півріччі в області була фактично втрачена платіжна дисципліна значною частиною споживачів. Вони не розібралися, що йдеться лише про мораторій на нарахування пені, штрафів та відключення за борги. Однак, заборони на стягнення боргу у судовому порядку — немає",- зазначила фінансовий директор АТ "Закарпатгаз" Наталія Дорохіна.

Кошти, сплачені споживачами за розподіл (доставку) газу, витрачаються на підтримання належного тиску у мережі, роботу аварійно-диспетчерської служби, ремонт та заміну газопроводів, повірку лічильників, обслуговування старих та встановлення нових газорозподільчих пунктів (ШГРП), сервісне обслуговування клієнтів тощо.

"Ми вдячні тим споживачам, які сплачують за розподіл. Завдяки цим людям підприємство має змогу утримувати газові мережі, виконувати аварійні роботи, закуповувати необхідні матеріали тощо. Але це — критична ситуація, адже коштів вистачає, аби лише закривати найнеобхідніше. Невчасні розрахунки ставлять під загрозу безперебійне та безпечне газопостачання всієї області. Тому ми змушені вдаватися до таких непопулярних методів", - прокоментувала комерційний директор АТ "Закарпатгаз" Юлія Соколова.

У прес-службі зазначили, що понад 28 тисяч споживачів газу в Закарпатті жодного разу не сплатили за послугу з розподілу. Сумарний борг цих людей становить 13 млн гривень.

"За місяць до опалювального періоду АТ "Закарпатгаз" закликає клієнтів не допускати нарощування боргів та вчасно розраховуючись за надані послуги, адже від цього залежить надійність газопостачання та розрахунки з Оператором ГТС", - йдеться у повідомленні.