ua en ru

Клієнтів українських банків з капіталом РФ можуть обмежити в операціях з переказу грошей, - експерт

Українські банки з російським капіталом в разі потрапляння в санкційні списки Заходу, можуть бути обмежені в цілому ряді операцій, що, скоріш за все, позначиться на клієнтах. Таку думку висловив голова комітету економістів України Андрій Новак.

За його словами, клієнти "санкціонних" банків можуть мати проблеми не тільки в Україні, але в країнах, які наклали або підтримали санкції проти такої фінустанови.

"Природно, клієнти можуть мати проблеми з переказом коштів у певні країни, або з переказом грошей за певним призначенням. Є ймовірність того, що буде обмежена можливість знімати готівкові кошти в тих країнах, які застосують санкції", - заявив Новак.

Він також додав, що поки мова не йде про закриття рахунків клієнтів українських банків з російським капіталом, у разі, якщо фінустанова потрапить в санкційний список.

"Однак, те, що фінмоніторинг США буде дуже ретельно стежити за банком, який потрапить під санкції, не викликає сумнівів", - резюмував експерт.

Нагадаємо, в опублікованому 30 липня 2015 року Мінфіном США оновленому списку компаній і банків, до яких застосовуються санкції США, введені у зв'язку з російською агресією проти України, є український "Промінвестбанк", що належить російському "Зовнішекономбанку". Крім ПІБу, в Україні працюють такі банки з російським капіталом: "Дочірній банк Сбербанку Росії", VTB (Україна), "Альфа Банк Україна". Нагадаємо, санкції США, Канади, ЄС, Швейцарії введені проти російських "Зовнішекономбанку", "Ощадбанку", "Внєшторгбанка" та ряду інших банківських установ.