ua en ru

Кличко зустрівся з президентом Світового банку і розповів йому про систему управління в Києві

Кличко зустрівся з президентом Світового банку і розповів йому про систему управління в Києві Фото: Віталій Кличко та Джим Йонг Кім зустрілись у Києві (kiev.klichko.org)

За словами президента Світового банку, Україна повинна продовжувати реформи

Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з президентом Світового банку Джим Йонг Кімом, який прибув до України з офіційним візитом. Про це йдеться у повідомленні прес-служби столичного мера.

Зокрема, зазначається, що Кличко під час зустрічі розповів про нову систему управління містом Київ, де "всі процеси відкриті і прозорі, а влада підконтрольна громаді та працює, спираючись на ініціативу та думку людей".

Як зазначили у прес-службі мера, Київ першим запровадив систему "Відкритий бюджет", яка дозволяє відслідковувати онлайн витрати та доходи столичного бюджету. Також столиця скоротила майже вдвічі зовнішній борг, розпочала боротьбу з корупцією у комунальному господарстві, запровадила відкриті аукціони та тендери. Це дало можливість збільшити надходження до бюджету на 30% та вкладати гроші в інфраструктурні проекти, а також відновило довіру інвесторів, підкреслили у Кличка.

Мер підкреслив, що отримані кошти столиця спрямовує на відновлення та розвиток інфраструктури. Зокрема, за його словами, Київ є беззаперечним лідером за темпами та обсягами ремонту доріг, закупівлі нового громадського транспорту, з будівництва та реконструкції освітніх та медичних закладів.

При цьому є низка напрямків, які стримують ефективний розвиток міста. За словами Кличка, мова йде про наміри уряду перекласти на місцеві бюджети фінансування субсидій за житлово-комунальні послуги та пільги, не надаючи при цьому додаткових джерел доходу.

"Не може бути ситуації, коли держава встановлює пільги для 7 млн громадян, а фінансувати їх зобов’язує органи місцевого самоврядування без надання на це ресурсу", - наголосив Кличко.

Іншим проблемним напрямком, за словами мера, є упорядкування сфери паркування. Ухвалення відповідного законодавства може вирішити низку болючих для українських міст питань та залучити інвесторів для будівництва паркінгів, підкреслив він.

Джим Йонг Кім у свою чергу наголосив, що приємно вражений змінами та реформами, які були втілені та запроваджуються у Києві і відзначив, що радий тому, що Світовий банк допоміг столиці розробити транспортну схему, яка має оптимізувати рух громадського транспорту в місті. Він також підтримав прагнення столиці навести лад з паркуванням. "Ви маєте контролювати своє місто", - наголосив він.

За словами президента Світового банку, Україна повинна продовжувати втілювати реформи. Зокрема, у сфері боротьби з корупцією - через створення антикорупційного суду, а також в лібералізації ринку землі. "Ми готові приводити інвесторів, але Україна має показати, що серйозно ставиться до питання реформування та готова втілювати необхідні зміни", - наголосив він.

Також Віталій Кличко та Джим Йонг Кім відвідали Алею Небесної Сотні, де мер Києва розповів гостю про події Революції Гідності.

Нагадаємо, раніше Кличко в ході конференції федеральних міністрів транспорту Німеччини обговорив з німецькими міністрами алгоритм добудови Подільсько-Воскресенського мосту.