ua en ru

Кличко просить Кабмін забезпечити негайне відновлення газопостачання ТЕЦ-6

Кличко просить Кабмін забезпечити негайне відновлення газопостачання ТЕЦ-6 Фото: Віталій Кличко

Мер звернувся до Кабміну

Мер Києва Віталій Кличко просить уряд забезпечити негайне відновлення енергопостачання ТЕЦ-6, яка забезпечує теплоенергією Деснянський район Києва. Про це він заявив на початку засідання Київради, повідомляє прес-служба КМДА.

"Усі ви знаєте про складну ситуацію, яка склалася з гарячим водопостачанням у місті. І причина – вже не тільки гідравлічні випробування. У столиці зупинили газопостачання ТЕЦ-6, яка забезпечує теплоенергією Деснянський район Києва. Я звернувся до уряду з тим, аби вирішити цю проблему – запровадити мораторій на припинення енергопостачання стратегічних об’єктів, що забезпечують населення життєво важливими послугами", – підкреслив Кличко.

Мер зазначив, що відключення теплоелектроцентралі здійснене "Укртрансгазом" – дочірнім підприємством НАК "Нафтогаз" у зв’язку із заборгованістю "Київенерго" за транспортування природного газу. Сума боргу перевищує 370 млн грн, із яких 108 млн грн – непрофінансовані з державного бюджету субсидії та пільги.

"Сьогодні десятки тисяч сімей киян стали заручниками фінансових взаємовідносин двох монополістів – "Нафтогазу" та "Київенерго", у тому числі спричинених боргом держбюджету за надані пільги та субсидії, а також різницю в тарифах. Тисячі будинків залишилися без гарячої води, при тому, що більшість киян продовжує вчасно сплачувати за комунальні послуги і заслуговує на їх належне постачання. Моя позиція як мера столиці – захист інтересів та прав киян. Тому я звернувся до уряду з тим, аби негайно врегулювати ситуацію, – доручити "Нафтогазу" відновити енергопостачання ТЕЦ. Поки держава не проведе взаєморозрахунки з тепло- та газопостачальними підприємствами, має бути встановлений мораторій на відключення від газопостачання об’єктів, що забезпечують жителів Києва необхідними комунальними послугами", - сказав Кличко.

Також мер згадав про резонансні наслідки гідравлічних випробувань на Голосіївському проспекті. Кличко зазначив, що випробування проводило "Київенерго" і відповідальність за те, що сталося, – на цій компанії.

"Ми зобов᾽язали "Київенерго", щоб на ділянках, де відбуваються гідравлічні випробування тепломереж, жорстко дотримуватися заходів безпеки – попереджати людей, виставляти захисні обмеження – щоб у жодному разі ні кияни, ні їхнє майно не постраждало. Також "Київенерго" повинне компенсувати всі збитки тим людям, автівки чи інше майно яких постраждало під час цього прориву", – наголосив Київський міський голова.

Він зауважив, що питань і проблем із теплопостачанням у столиці накопичилося багато. Їх треба вирішувати.

"Тому ми все таки повинні розглянути таке важливе для Києва питання як проект рішення Київради щодо припинення угоди з "Київенерго". Рішення, яким ми визначаємо алгоритм наших дій, щоб припинити дію угоди. Це, наголошую, – перший крок до реального завершення угоди з "Київенерго" і до можливості міста керувати своїми енергетичними активами та потужностями. І цей крок ми повинні зробити", – підкреслив Кличко.