ua en ru

Кличко звинувачує Кабмін у доведенні Києва до банкрутства

Кабінет міністрів латає "дірки" в державному бюджеті за рахунок місцевих бюджетів, зокрема, міста Києва. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час робочої зустрічі київських роботодавців і підприємців з керівництвом столиці, повідомили у прес-службі мера Києва.

"Незважаючи на те, що Київ формує 30% держбюджету України, міський бюджет залишається на сьогодні порожнім. Дефіцит бюджету столиці становить близько 2 млрд грн. Попередній уряд ввів абсурдні механізми бюджетних відносин між столицею і центральною владою. І нинішній уряд цим користується і латає діри державного бюджету за рахунок місцевих бюджетів", - наголосив Кличко.

Він нагадав про фінансову дискримінацію щодо Києва, з бюджету якого щорічно вилучається 50% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). На сьогодні ця сума складає близько 9 млрд грн.

"Якщо у 2005 році з Києва на користь центрального бюджету вилучалося 400 млн грн, то в поточному році відрахування становлять 9 млрд грн - більш ніж у 20 разів. Тільки за останні роки з бюджету Києва було вилучено 33 млрд грн. Уряд тримає столицю на грані банкрутства", - зазначив мер Києва.

Він також зазначив, що відсутність фінансування з боку уряду ставить під загрозу життя людей, які потребують ліків. "Минулого тижня до нас приходили люди, від фінансування лікування яких залежить життя - це гемодіаліз, інсулін. Ці ліки мають бути проплачені переважно з Кабміну і частково - з бюджету міста. Але грошей немає. І нам не залишається нічого, як знову йти в Кабмін і просити повернути гроші. Адже сьогодні столична медицина фінансується тільки на 58% від потреб, зарплата - на 78%, закупівля медикаментів - на 48%, харчування хворих - на 40%", - зазначив Київський міський голова.

За його словами, заборгованість у сфері столичної охорони здоров'я становить 105 млн грн. Аналогічно складна ситуація із забезпеченням харчування дітей у дошкільних установах і школах - дефіцит 40 млн грн. За словами Кличка, зростає також борг за ЖКП: "Заборгованість за тепло, воду та електроенергію складає 400 млн грн".

При цьому Кличко наголосив, що нова Верховна Рада має в першу чергу прийняти закон про скасування вилучення ПДФО у Києва.

Нагадаємо, до коаліційної угоди включено пункт про припинення вилучення ПДФО з бюджету Києва.

Як повідомлялося, в Мінрегіоні не бачать підстав залишати Києву 50% податку на доходи фізосіб.

Як відомо, київська влада має намір домагатися, щоб 100% ПДФО залишалися в бюджеті Києва.