ua en ru

Кличко має намір оскаржити поправку в Податковий кодекс у ЄСПЛ

Віталій Кличко має намір оскаржити поправку в Податковий кодекс, яка позбавляє його права бути кандидатом на президентських виборах 2015 р., у ЄСПЛ

Лідер партії "Удар" Віталій Кличко має намір оскаржити поправку в Податковий кодекс, яка, зокрема, позбавляє його права бути кандидатом на президентських виборах 2015 р., у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Про це повідомив заступник голови партії "Удар" Віталій Ковальчук, передає прес-служба партії.

"Віталій Кличко є громадянином України. Він неодноразово балотувався на посаду народного депутата, і у ЦВК не виникало жодних питань. І теперішнє рішення - це не більше ніж провокація і маніпуляція з боку влади. Але ми наголошуємо, що не залишимо безкарними дії очільників парламенту, які з порушеннями регламенту ухвалювали зміни не тільки до Податкового кодексу, а й інші закони. Тому на сьогодні рішення ВАСУ відкриває нам шлях для оскарження дій влади вже в Європейському суді з прав людини", - зазначив Ковальчук.

Раніше Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовив у відкритті провадження у справі за позовом Кличка до Верховної Ради щодо прийняття 24 жовтня 2013 р. проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо обліку та реєстрації платників податків (реєстраційний №2054а) і до Президента Віктора Януковича щодо підписання зазначеного закону.

Нагадаємо, 8 листопада 2013 р. Президент України Віктор Янукович підписав зміни до Податкового кодексу, які, зокрема, передбачають, що особа, яка має право проживання на території іноземної держави, вважається такою, що не проживає в Україні. Кличко має вид на проживання в Німеччині.

Закон №657-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та вдосконалення деяких положень" набув чинності 1 січня 2014 р. Цим законом передбачається, що особа, яка має вид на проживання в інших країнах, не має права балотуватися на пост Президента України.