ua en ru

Кличко на Міжнародному саміті мерів розповів про впровадження "розумних" технологій в Києві

Кличко на Міжнародному саміті мерів розповів про впровадження "розумних" технологій в Києві Фото: церемонія відкриття Міжнародного саміту мерів (kiev.klichko.org)

Учасники саміту підписали маніфест мерів-інноваторів

Київ став першим містом в Україні, яке розпочало успішно та комплексно впроваджувати "розумні" технології та будувати міську цифрову інфраструктуру. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час церемонії відкриття Міжнародного саміту мерів, який відбувається у Києві 28-29 листопада, повідомляє прес-служба мера на офіційному сайті.

"Я радий вітати всіх мерів-учасників саміту у Києві - як колег з України, так і з-за кордону. Дуже добре, що на такому заході ми можемо обмінятися досвідом. Я з задоволенням переймаю найкращий досвід колег з різних міст і країн. Я хочу, щоб якомога більше нових успішних ідей та проектів були втілені у Києві. Раніше за кордоном я фотографував гарні будівлі, а зараз - урни, боларди, пішохідні переходи. Тобто найкращі приклади, які, може, і вже реалізовує наше місто", - зазначив Кличко.

Він підкреслив, що завдання всіх мерів - зробити міста, які вони очолюють, комфортними, сучасними і безпечними, а також розповів, які інновації вже вдалося впровадити у Києві.

Зокрема, Кличко відзначив, що два роки тому у Києві розпочали розбудову smart-інфраструктури Києва та продовжують робити столицю "розумною". Першим проектом в рамках програми Kyiv Smart City став "Відкритий бюджет", який дав можливість відслідковувати онлайн доходи та витрати міського бюджету.

"Ще одним важливим інструментом для забезпечення прозорості та підзвітності влади стала система електронних закупівель, яка уже дала можливість зекономити майже 2 млрд грн зі столичного бюджету. Окремим напрямком діяльності у сфері "розумного міста" стало запровадження інструментів електронної демократії: системи петицій до Київради та "Бюджету участі". Це реальний механізм, який дає можливість киянам впровадити зміни у своєму будинку, дворі чи на своїй вулиці, подавши відповідний проект на голосування мешканців столиці. І я вам скажу чесно, ми самі не очікували, що такі ініціативи користуватимуться шаленою популярністю у киян. Якщо минулого року на "Бюджет участі" місто виділило 50 мільйонів гривень, то на подані цього року проекти - виділяємо вдвічі більше, 100 мільйонів!", - наголосив Кличко.

У рамках Kyiv Smart City, зазначив київський міський голова, у столиці також запровадили різноманітні міські сервіси, щоб зробити місто більш комфортним, безпечним і сучасним. Зокрема, це і система інформування киян, і запис на прийом до лікаря онлайн, і служба 1551, і визначення часу прибуття громадського транспорту, контроль за пересуванням комунальної техніки та багато інших.

Окремо Кличко розповів про проект "Безпечне місто", який ініційований і втілюється для безпеки киян, контролю і управління трафіком в місті. Він відзначив, що вже майже 5 тисяч камер відеоспостереження встановлені в закладах та публічних місцях Києва. Вся інформація стікається і обробляється в міському дата-центрі. І правоохоронні органи також використовують її.

"Ми продовжимо встановлювати відеокамери - до кінця року в Києві буде 6 тисяч нових камер, які працюватимуть на безпеку в столиці. Також ми підключаємо до єдиної системи камери комерційних підприємств і установ", - зазначив мер Києва.

Кличко також зауважив, що у травні у Києві відкрили сучасний центр інновацій та IT-технологій iHub. "Я впевнений, що в цьому найбільшому інкубаторі в країні втілюватимуться найамбітніші інноваційні та технологічні стартапи. Це дуже важливо для подальшого розвитку міста, країни, для того, щоб наші талановиті інноватори не їхали з України і реалізовували свій потенціал тут", - сказав Кличко та запросив всіх учасників саміту відвідати iHub.

Мер Києва висловив сподівання, що на саміті кожен відкриє для себе нові проекти і цікаві ідеї, втілення яких дозволить зробити міста кращими, комфортнішими і технологічнішими.

Під час церемонії відкриття учасники саміту підписали маніфест мерів-інноваторів. Міжнародний саміт мерів (IMS) заснований у 2016 році як платформа для обміну досвідом між лідерами місцевого самоврядування та фахівцями місцевого розвитку світового рівня.