ua en ru

Ківа вимагає від президента та правоохоронців притягнути Льовочкіна за несплату податків

Ківа вимагає від президента та правоохоронців притягнути Льовочкіна за несплату податків Фото: Ілля Ківа (РБК-Україна)

Ківа вбачає в діях Левочина загрозу національним інтересам України

Лідер Соціалістичної партії України Ілля Ківа звернувся до президента Петра Порошенка та керівництву правоохоронних органів із заявою, в якій міститься вимога розпочати кримінальне провадження щодо народного депутата Сергія Льовочкіна за несплату податків. Про це Ківа повідомив у вівторок, 22 серпня, на своїй сторінці в Facebook.

Як випливає з опублікованого ним тексту заяви, лідер Соцпартії звернувся з відповідною вимогою до Петра Порошенка, директор НАБУ Артему Ситнику, генпрокурору Юрію Луценку, заступнику генпрокурора - директорові Спеціальної антикорупційної прокуратури Назару Холодницкому і керівнику Національної поліції Сергію Князєву.

"Наявні в мене факти свідчать про те, що реальні витрати Льовочкіна С. В. на придбання та утримання рухомого та нерухомого майна в Україні та за її межами у багато разів перевищують задекларовані ним доходи", - йдеться в заяві.

"Я вбачаю в діях Левочина С.. загрозу національним інтересам України, оскільки джерелом його доходів можуть бути гроші, вкрадені у народу України, або гроші, зароблені завдяки співпраці зі спецслужбами Росії, з якими він може бути пов'язаний як колишній топ-чиновник з найближчого оточення Віктора Януковича", - підкреслив Ілля Ківа.

зокрема, Ківа стверджує, що Льовочкін є власником компанії, якій належить шість ділянок і будинок у Франції, вартість яких складає 60 млн євро, а оренда подібних вілл обійдеться в суму близько 350 тис. євро у місяць. Крім того, лідер Соцпартії заявляє, що в липні-серпні поточного року Льовочкін відпочивав на яхті Beluga, володіння якої той заперечує. За даними Ківи, взятих з відкритих джерел, оренда такої яхти обходиться в 150 тис. євро на тиждень.

"У цілому аналіз таких даних, як:

1. річні витрати Льовочкіна С.. у період з вересня 2016 року по вересень 2017 року, а також виплати, зроблені ним з кредитних карт;

2. загальна вартість нерухомості Льовочкіна С. В. в Києві та обсяг комунальних платежів;

3. попередня вартість ремонтних робіт з урахуванням того, що зараз їм розпочато будівництво будинку, площа якого невідома;

4. витрати Льовочкіна С.. на перельоти та проживання в готелях;

5. поточні витрати Льовочкіна С. В. на оренду яхти і вілли, принаймні, за червень 2017 року;

6. обсяг витрат з утримання нерухомості за межами України,

дозволяє зробити висновок про те, що загальна сума цих витрат значно перевищує суму, яка була офіційно задекларована Льовочкіним С.., особливо беручи до уваги наявність інших, не зазначених у цьому списку, витрат, наприклад, утримання команди яхти, обслуговуючого персоналу, охорони, харчування тощо", - йдеться в заяві.

Автор документа просить адресатів на підставі викладеного:

1. Прийняти дану заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212, ст. 368-2 КК України.

2. У відповідності зі ст. 214 КК України внести зазначені відомості в ЕРДР та почати досудове розслідування.

3. Перевірити факти, викладені в заяві та прийняти відповідні заходи.

4. Про результати перевірки та вжиті заходи повідомити йому згідно з чинним законодавством.