ua en ru

КВУ створив карту проблемних округів на виборах в Раду

Комітет виборців України створив карту найбільш проблемних округів на виборах до Верховної Ради України, виходячи з кількості порушень, зафіксованих на цих округах.

Комітет виборців України створив карту найбільш проблемних округів на виборах до Верховної Ради України, виходячи з кількості порушень, зафіксованих на цих округах. Про це йдеться у повідомленні КВУ.

"Виборчі округи на даній карті розділені на дві основні категорії. Рожевим кольором позначені округу, де вже зафіксовані виборчі порушення. На цих округах кандидати активно використовують адміністративний ресурс і ведуть незаконну агітацію. Натомість, червоним кольором позначені проблемні округи з великою кількістю порушень. На цих округах кандидати активно займаються непрямим підкупом виборців і використовують методи чорного PR. Крім цього, існує реальна загроза прямого підкупу виборців та порушень під час підрахунку голосів", - йдеться в повідомленні.

За даними комітету, найбільше проблемних округів знаходиться в Харківський (8 округів), Житомирській (6 округів) та Миколаївській областях (6 округів). Особливо проблемними в Харківській області є 169, 170, 171 і 178 округи. На цих округах поширений непрямий підкуп виборців за допомогою продуктових наборів та благодійності. У Житомирській області до проблемних належать 62, 64 і 66 округи, де кандидати використовують методи чорного PR. У Миколаївській області проблемними є 128, 131 та 132 округи. Так, на 132 окрузі активно використовується адмінресурс, а на 128, за даними КВУ, можливий підкуп членів комісій.

Також КВУ наголошує, що найбільша кількість порушень зафіксована в одномандатних округах.

"Така ситуація свідчить про небезпеку змішаної виборчої системи. КВУ нагадує, що виступає за введення пропорційної системи з відкритими списками", - повідомляють у комітеті виборців.

КВУ створив карту проблемних округів на виборах в Раду

Нагадаємо, у КВУ прогнозують оновлення нової Ради на 30-35%.