ua en ru

КВУ назвав число виключених кандидатів зі списків політпартій

КВУ назвав число виключених кандидатів зі списків політпартій Фото: партії (УНІАН)

Політичні партії виключили понад 40 осіб менше ніж за 2 роки

Комітет виборців України (КВУ) назвав число виключених кандидатів зі списків політичних партій. Про це повідомляє прес-служба КВУ у Facebook.

"За менш ніж 2 роки парламентські політичні партії 4 рази скористалися так званим законом про "партійній диктатурі", виключивши з виборчих списків до Верховної Ради (ВР) 43 особи", - йдеться в повідомленні.

Так, відповідний закон №1006 "Про внесення змін до закону України "Про вибори народних депутатів України" про виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії в багатомандатному окрузі" було прийнято 16 лютого 2016 року. Він дозволяє партіям виключати з виборчого списку до ВР будь-якого кандидата після встановлення результатів виборів.

Згідно з даними КВУ, з виборчого списку партії "Самопоміч" був виключений кожен третій потенційний кандидата в нардепи - 11 осіб. Наприклад, виключено Гаркушу В. П., Кузьменко А. В., Шкільняка В. П., Солодовнікова Н. Е., Міщенко В.В., Качура І. В. Всього в списку партії 61 кандидат, з яких 36 вже стали народними депутатами.

Радикальна партія Олега Ляшка в березні 2016 рішенням з'їзду партії виключив зі списку 9 кандидатів у народні депутати. Наприклад, Шакуна С. В., Поліщука Н.М., Кам'яного Ц. Р. Ще 10 осіб були виключені в грудні 2016 згідно з положеннями закону про "партійній диктатурі" через відмову кандидатів балотуватися.

Крім того, партія БПП "Солідарність" виключила зі списку 13 осіб. Наприклад, Вовка А. М., Фрідмана В. Е., Раупова Р. Б., Іляшенко В. В., Тарасовця Ю .М., Ревенко А. Д., та інших.

Зазначається, що останній раз закон про партдиктатуру застосовувався у грудні 2017 року. Тоді ЦВК визнала обраним народним депутатом кандидатку від Радикальної партії Ляшка (РПЛ) В. Заружко, яка увійшла в Раду замість скандального нардепа А. Артеменко. При цьому кандидат була у виборчому списку РПЛ під номером 28 і якби не закон про "партійній диктатурі", то замість неї ВР повинен увійти інший кандидат під номером 27 - А. Мисик.

Закон про «партійну диктатуру» в дії: партії виключили 43 особини із виборчий списків до ВР «Самопоміч» виключила зі спис...

Опубліковано КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ 14 грудня 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у КВУ назвали партії, у яких немає юридично оформлених місцевих осередків. Комітет вважає, що ці осередки не можуть здійснювати повноцінну діяльність.