ua en ru

Китайський юань продовжить рости, якщо трансформація країни пройде гладко, - радник ЦБ КНР

Китайський юань продовжить рости, якщо економічна трансформація КНР пройде гладко, повідомив у понеділок новий радник китайського Центробанку Чень Юйлу, передає Reuters.

На думку Ченя, що приєднався до комітету з грошово-кредитної політики Центробанку КНР минулого тижня, юань повинен рости відповідно до конкурентоспроможності бізнесу країни. "Якщо промислова кредитоспроможність залишатиметься слабкою, переоцінка (юаня) у бік зростання знижуватиме прибутки багатьох компаній", - сказав Чень.

Юань дотримуватиметься тенденції до зростання, якщо економічна реструктуризація пройде успішно, вважає новий радник ЦБ Китаю. Чень також додав, що юань може стати повністю конвертованою валютою в період з 2016 по 2020 рік.

Минулого тижня прем'єр-міністр Китаю Вень Цзябао повідомив, що юань знаходиться поблизу своєї реальної вартості, а голова Народного банку Китаю Чжоу Сяочунь також повідомив, що обмінний курс юаня стане гнучкішим, підсиливши очікування ринку про ослаблення поточних обмежень коливання валютного курсу.

Юань виріс на 30% проти долара з 2005 року, коли Китай скасував жорстку прив'язку національної валюти до долара. На думку аналітиків, опитаних Reuters, минулого тижня, юань, ймовірно, виросте ще на 2,8 % цього року до відмітки 6,15 за долар з поточної відмітки на рівні 6,3.

В даний час коливання курсу юаня не може перевищувати 0,5% в будь-якому напрямі від цільового курсу, що встановлюється Центробанком щодня.

Нагадаємо, глава МВФ Крістін Лагард заявила, що при подальшому проведенні Китаєм реформ юань може стати резервною валютою МВФ.