ua en ru

Китайський пошукач Baidu підписав угоду про використання технології Microsoft в своєму англомовному сервісі

Пошукова система Bing від корпорації Microsoft буде інтегрована з найбільшим аналогічним китайським сервісом Baidu, що дозволить користувачам останнього в Китаї автоматично підключатися до Bing при введенні запитів англійською мовою. Відповідна угода сьогодні була підписана між китайською і американською компаніями, передає РБК.
Партнерство дозволить Baidu підвищити якість своїх англомовних сервісів, також сприятиме виходу пошукача на міжнародний ринок, тоді як Bing, у свою чергу, дістане доступ до зростаючого китайського ринку, число інтернет-користувачів якого складає 450 млн осіб.
За даними дослідницької організації Analysys International, в січні-червні 2011 р. частка Baidu на китайському ринку пошукових послуг склала 76%. Своєму лідируючому положенню Baidu зобов'язана скороченням ринкової частки Google в Китаї (до 24%) у зв'язку з розбіжностями з Пекіном з питання цензури - обмеження результатів пошукових запитів по цілому ряду категорій.
Нагадаємо, що в липні ц. р. уряд КНР продовжив ліцензію Google на діяльність на території країни ще на рік. З кінця червня 2010 р., коли закінчилася раніше видана ліцензія, в компанії побоювалися, що цього може і не відбутися. Влада Китаю була вкрай незадоволена політикою Google, яка в обхід державної цензури, що діє в Китаї, спрямовувала пошукові запити на гонконзькі сервери, де результати не фільтрувалися. У результаті влада країни висунула Google ультиматум, що закликав дотримуватися діючих обмежень, на який компанія була вимушена погодитися.
Китайський уряд заохочує використання інтернету в освітніх цілях і з метою просування бізнесу, але блокує доступ громадян до порнографічних матеріалів або таких, які виставляють діяльність Комуністичної партії Китаю в невигідному світлі. Так, регулюючі органи КНР блокують доступ на такі сайти, як Facebook, Youtube і Twitter, мотивуючи це тим, що ресурсами можуть скористатися дисиденти, активісти Тибету або борці за права людини, критично налаштовані по відношенню до китайської влади.