ua en ru

Китайські кораблі залишили район спірних з Японією островів

Всі китайські риболовецькі і сторожові кораблі залишили район островів Дяоюйдао або Сенкаку в Східно-Китайському морі, які є предметом територіальної суперечки між КНР і Японією. Про це повідомляє радіо "Маяк".

За даними японських прикордонників, поблизу островів досі залишалося шість китайських риболовецьких суден, однак сьогодні вранці вони покинули цей район. Тим не менш, в береговій охороні не виключають, що "відступ" є тимчасовим і пов'язаний з наближенням до архіпелагу чергового тропічного шторму.

Протягом восьми діб китайські сторожові кораблі та риболовецькі судна постійно знаходилися поблизу спірних островів. Напередодні до архіпелагу спробували прорватися близько 50 тайваньських судів. Японські прикордонники були змушені застосувати потужні водомети і в підсумку витіснили їх в міжнародні води.

Нагадаємо, 11 вересня 2012 р. Японія націоналізувала території спірних островів Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао) шляхом викупу у приватних власників. Подібний крок викликав масові заворушення в Китаї, в ході яких протестуючі викрикували антияпонські гасла, палили японські прапори, здійснювали спроби нападу на японські дипмісії, магазини і ресторани.

КНР наполягає на тому, що острови Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао) увійшли до складу китайської держави в кінці XIV в., однак контроль над ними був втрачений після підписання з Японією в 1895 р. Симоносекського мирного договору (китайська назва - договір Магуань).

Читайте також: Суперечка з КНР може нашкодити японській економіці, - Нода