ua en ru

Китайська Sinopec домовилася про купівлю активів Occidental Petroleum за 2,5 млрд доларів

China Petrochemical Corp. - материнська компанія китайської нафтової Sinopec Corp. домовилася про покупку нафтогазових активів американської Occidental Petroleum Corp. в Аргентині за 2,45 млрд дол. Зокрема, Occidental Petroleum володіє 23-відсотковою часткою в проектах в провінціях Санта-Крус, Мендоса і Чубут в Аргентині. Про це повідомила Sinopec в опублікованих матеріалах, передає РБК. За словами представників китайської компанії, транзакція вимагає схвалення влади.
Дане придбання дозволить Sinopec вийти на ринок Латинської Америки в сегменті upstream (розвідка і видобуток нафти), передає Associated Press з посиланням на китайські ЗМІ.
Станом на 31 грудня 2009 р. загальні запаси сировини (доведені й передбачувані) на нафтогазових родовищах Occidental Petroleum в Аргентині становили 393 млн бар. нафтового еквівалента, при цьому валовий обсяг виробництва на 22 родовищах становив 51 тис. бар. нафтового еквівалента на день.
Ця угода стає ще однією в списку придбань китайськими держкорпораціями зарубіжних нафтогазових активів. Sinopec і його конкуренти CNOOC і PetroChina прагнуть до придбання цих активів для задоволення зростаючого попиту з боку КНР. Аналітики говорять про те, що китайські компанії орієнтовані на укладення як можна більшої кількості угод з придбання міжнародних активів. Їх ресурси в КНР обмежені, і їм необхідно вийти на міжнародний ринок для пошуку нових проектів, частку в яких все ще можна придбати за розумною ціною, відзначають експерти. При цьому китайські компанії готові платити за міжнародні активи значні суми. У той же час покупка китайськими компаніями міжнародних активів зручна КНР, яка не залишиться без нафтогазових постачань.
Sinopec - друга в КНР за обсягами видобутку нафтогазова компанія країни після PetroChina. Компанія займається розвідкою і розробкою нафтових і газових родовищ, продажем нафти і природного газу, переробкою і продажем нафтопродуктів. Основний власник компанії - Китайська нафтохімічна корпорація, яка, у свою чергу належить уряду. Китайської нафтохімічної корпорації належать 75,84% Sinopec.