ua en ru

Китайська інвестиційна корпорація планує інвестувати в інфраструктурні проекти Європи та США

Китайська інвестиційна корпорація (КІК) планує інвестувати в інфраструктурні проекти Європи та США. Про це повідомив генеральний директор КІК Гао Сицин під час щорічного Боаоського азіатського форуму, передає "Сіньхуа".

За словами Гао Сицина, інституційні структури Європи не можуть забезпечити стрімкий ріст внутрішніх інвестицій, тому вона є ідеальним варіантом для інвестування. Уряди цих країн змінили оподаткування для залучення іноземного фінансування.

У минулому році корпорація придбала 8,68% акцій "Темз уотер" (1,8 млрд долл.) та 10% акцій оператора лондонського аеропорту Хітроу (720 млн долл.).

КІК планує інвестувати в інфраструктурні проекти у політично стабільних країнах, навіть якщо це дасть менші прибутки.
Генеральний директор КІК повідомляє, що зараз у корпорації більше випробувань, ніж під час фінансової кризи.
"Деякі західні країни приймали наші інвестиції, коли їм не вистачало коштів під час кризи, але зараз деякі з них остерігаються, що наші інвестиції становлять загрозу", - сказав Гао Сицин.
Також Гао Сицин зазначив, що держава збирається інвестувати і в економіки країн Азії та Африки, оскільки довгострокові перспективи цих країн є позитивними.

КІК прогнозує у 2012 році дохід за зарубіжними інвестиціями на рівні 11%.

У 2011 році корпорація мала збитки на 4,3% зарубіжних інвестицій. Причиною цьому стало повільне відновлення глобальної економіки та європейська боргова криза. В кінці 2011 року набутий щорічний дохід складав 3,8%.
КІК був заснований у 2007 році зі статутним капіталом 200 млрд дол. На сьогодні капітал корпорації складає близько 500 млрд. Частка зарубіжного портфелю - 40% від загального об'єму активів.