ua en ru

Китай за 9 місяців 2011 р. збільшив постачання до України гірничо-шахтного устаткування у 27 разів - до 19 млн дол

Українські виробники гірничо-шахтного устаткування відчувають тиск з боку китайських імпортерів. За даними Мінпромполітики, з початку року Китай у 27 разів збільшив імпорт цього устаткування, а наступного року може наростити його ще втричі. Учасники ринку звинувачують китайських постачальників в демпінгу. А видобувальники вугілля побоюються, що якщо частка китайських виробників на ринку перевищить 50%, ціни на їх продукцію почнуть рости, як це вже було в інших країнах. Про це пише видання "Комерсант-Украина".

За даними Мінпромполітики, за дев'ять місяців 2011 року обсяг постачань з Китаю продукції гірського машинобудування для шахт досяг 19 млн дол., тоді як за аналогічний період минулого року він склав лише 700 тис. дол. Всього до України було імпортовано продукції вугільного машинобудування на 38,4 млн дол., що складає 11% її споживання в країні за цей період. За прогнозами Мінпромполітики, обсяг ринку гірничо-шахтного устаткування в найближчі два-три роки виросте на 18-20%, а частка китайського устаткування, виходячи із заявлених постачальниками обсягів імпорту, вже в 2012 році може досягти 14%.

Найбільшими виробниками гірничо-шахтного устаткування в Україні є Новокрамоторський машинобудівний завод, "Укрросвугільмашсервіс", Ясинуватський машинобудівний завод, Петрівський завод вугільного машинобудування, група "Гірські машини". Обсяг споживання гірничо-шахтного устаткування в Україні, за даними Мінпромполітики, торік склав 517 млн дол.