ua en ru

Китай, Японія та Південна Корея планують створити ЗВТ до кінця 2012 р

Лідери трьох найбільших економік Азії - Китаю, Японії та Південної Кореї - домовилися про проведення протягом 2012 р. переговорів про створення єдиного Східноазіатського простору вільної торгівлі. Глави держав підписали напередодні в Пекіні угоду про тристороннє регулювання інвестицій.

Китай є найбільшим торговельним партнером, як Південної Кореї, так і Японії. "Ми домагаємося економічного співробітництва на високому рівні, угода про вільну торгівлю між Японією, Китаєм і Південною Кореєю - надзвичайно важлива частина нашої національної стратегії ... Китай - це просто-напросто величезний ринок", - заявив прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода.

Як зазначив Вень Цзябао, якого цитує "Сіньхуа", Китай, Японія та Республіка Корея вже стали такими країнами, долі яких життєво пов'язані один з одним. Зміцнення взаємодії відповідає корінним інтересам трьох країн і їх народів, допоможе їм подолати труднощі і здійснити спільний розвиток.

Прем'єр Держради КНР сказав, що міжнародна фінансова криза поки ще не минула. Перед Північно-Східною Азією та Східною Азією стоїть чимало нестабільних та невизначених факторів. У зв'язку з цим Китай, Японія і РК повинні активізувати контакти і координацію зі стратегічних питань, зміцнити політичне і стратегічне взаємодовіру тощо.

Співпраця країн в першу чергу буде направлена на прискорення процесу формування ЗВТ, поглиблення галузевого та фінансового співробітництва, активізацію взаємодії у сфері забезпечення сталого розвитку та обмін досвідом у гуманітарній сфері.

За словами прем'єра Держради КНР Вень Цзябао, договір про вільну торгівлю між найбільш економічно розвиненими країнами регіону додасть їх розвитку додатковий стимул. Разом з тим він зазначив, що про швидке підписання цієї угоди говорити не доводиться.

У свою чергу Лі Мен Бак і Есіхіко Нода сказали, що співпраця між Китаєм, Японією та РК не тільки приносить реальну користь трьом країнам, а й сприяє стабільності і розвитку в регіоні. Три країни повинні зміцнити контакти і координацію, прискорити будівництво тристоронньої зони вільної торгівлі, втілити в життя інвестиційну угоду, посилити обміни і співпраця в областях забезпечення сталого розвитку і в гуманітарній сфері з метою підйому тристоронньої співпраці на більш високий рівень, а також захисту миру і стабільності в Північно-Східній Азії.

Експерти розглядають нову угоду як знак появи економічного співтовариства, здатного конкурувати з Євросоюзом і Північноамериканською угодою про вільну торгівлю (НАФТА).

Також ЗМІ зазначають, що формування нового економічного об'єднання заважають побоювання японців і південнокорейців з приводу військової стратегії Китаю і суперечки про кордони на морі.

Зазначимо, що Китай, Японія і Південна Корея, за офіційними даними за 2010 р., разом складають 19,6% світової економіки і 18,5% світового експорту.

Питання про створення ЗВТ Китаю, Японії та Південної Кореї обговорюється протягом останніх десяти років. Економічне співробітництво між цими країнами стрімко розвивається - так, з 1998 по 2011 р. товарообіг між ними зріс більш ніж п'ять разів, з 130 млрд. дол до 690 млрд. дол.

До сьогоднішнього дня Китай створив зони вільної торгівлі з АСЕАН, Пакистаном, Новою Зеландією, Чилі, Перу, Коста-Рікою і Ісландією і веде переговори з цього питання з Австралією і Монголією.