ua en ru

Китай війшов в п'ятірку самих інноваційних країн, - опитування

Більшість менеджерів провідних світових компаній включили Китай в п'ятірку самих інноваційних країн. Про це свідчать дані опитування консалтингової компанії Strategyone, пише РБК daily.

За їх даними, у Китаю є всі шанси ще активніше розвивати цю сферу, якщо уряд подасть компаніям додаткову фінансову підтримку.

У відповідь на питання про те, які країни є лідерами по рівню інновацій, цілком закономірна більшість респондентів (67%) назвали США. На другому місці опинилася Німеччина (44% опитаних), на третьому - Японія (43%).

Цих незмінних ось вже впродовж багатьох років лідерів, за словами старшого віце-президента General Electric Бет Комсток, щосили наздоганяють азіатські країни - Китай і Південна Корея. Китай назвали 35% опитаних, Корею - 15%. Порівняльно велика кількість учасників опиту (12%) включили в лідери ще одну країну БРІК - Індію. Менше 10% респондентів віднесли до лідерів також Великобританію, Швецію і Ізраїль.

Менеджери з Китаю, а також з Саудівської Аравії і ОАЕ оцінили умови для інновацій в своїх країнах як хороші. Правда, як відзначили 53% всіх респондентів, китайським компаніям необхідна додаткова фінансова підтримка уряду.

Японські і німецькі менеджери виявилися скептиками, що вважають умови для інновацій в своїх країнах недостатньо хорошими. Опитані американці поки вельми стримано оцінюють перспективи розвитку інновацій в своїй країні. За словами Б.Комсток, під час кризи США дещо уповільнили інноваційне зростання, але зараз уряд робить ставку на оновлення промислової бази, що неможливе без нових ідей і продуктів.

В ході дослідження майже всі (95%) менеджери назвали інновації сильним стимулом для процвітання економіки. Крім того, 88% респондентів відзначили, що їх розвиток надає самі кращі можливості для створення робочих місць. На думку опитаних, в найближчі десять років інновації зможуть позитивно вплинути на навколишнє середовище, здоров'я населення, безпеку в енергетичній сфері, а також розширити доступ громадян до освіти.

«Результати опиту ясно показують, що глобально наші пріоритети зміщуються від інновацій, які просто роблять гроші, на інновації, які також покращують життя людей», - відзначила Б.Комсток. З погляду більшості респондентів, двигуном інновацій є не стільки наукові дослідження, скільки творчий підхід.