ua en ru

Китай в 2012 р. збільшить офіційні військові витрати на 11,2% - до 110 млрд дол

Китай в 2012 р. збільшить офіційні військові витрати на 11,2% - до 670,2 млрд юанів (110 млрд дол.) Оборонний бюджет на поточний рік був представлений сьогодні перед початком щорічної сесії Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП), який має формально схвалити план витрат на потреби Народно-визвольної армії Китаю.

"КНР прихильна до шляху мирного розвитку і слідує оборонній військової політиці", - заявив на прес-конференції Лі Чжаосін, прес-представник п'ятої сесії ВЗНП 11-го скликання. Парламентарій підкреслив, що оборонні витрати Китаю залишаються на відносно низькому рівні в порівнянні з військовими бюджетами західних країн. Так, за його словами, у 2011 р. оборонні витрати КНР склали 1,28% від ВВП країни, тоді як в США і Великобританії частка військових витрат у ВВП перевищила 2%.

"Обмежений військовий потенціал Китаю спрямований на захист її суверенітету, національної безпеки та територіальної цілісності і не представляє ніякої загрози іншим країнам", - заявив Лі Чжаосін.

Агентство Reuters відзначає, що Пекін, швидше за все, занижує офіційні дані про військові витрати, оскільки модернізація збройних сил КНР проходить швидше, ніж можна припустити, дивлячись на офіційні цифри. Багато азіатські сусіди Китаю бачать в цьому прискорену мілітаризацію і закликають до більшої прозорості оборонних витрат Піднебесної.

Нагадаємо, в 2011 р. військовий бюджет КНР виріс на 12,7% - до 601,1 млрд юанів (91,5 млрд дол)