ua en ru

Китай загрожує Японії погіршенням торгівельних відносин через спірні острови Сенкаку

Китай попередив в четвер, 13 вересня, що торгові відносини з Японією можуть постраждати на тлі конфлікту навколо спірних островів Сенкаку, які були націоналізовані японською владою. Про це повідомляє "Росія-24".

"На тлі так званої купівлі Японією островів, буде важко уникнути негативних наслідків для китайсько-японських торгово-економічних відносин", - заявив заступник міністра комерції Китаю Цзян Цзенвей.

Китай є найбільшим торговельним партнером Японії, в 2011 р. товарообіг двох країн зріс на 14,3% у вартісному вираженні до рекордних 345 млрд дол.

Цзян Цзенвей натякнув, що уряд Китаю не бачить нічого поганого в мирному бойкоті японських товарів. Китай є основним ринком збуту для японських автоконцернів і виробників електроніки. На даному етапі вже китайські туроператори закликають туристів відмовитися від поїздок в Японію до врегулювання конфлікту навколо спірних островів.

Читайте також: Японія погодила придбання спірних островів, КНР протестує

Конфлікт за острова Сенкаку є одним з епізодів у серії територіальних суперечок у Південно-Китайському морі між Китаєм, Японією, Філіппінами, В'єтнамом і Брунеєм. На шельфі островів Сенкаку можуть бути значні запаси природного газу. Конфлікт між Японією і Китаєм через острови Сенкаку дійшов до того, що влада Японії відкликала свого посла з Пекіна. Така дія японського МЗС стала відповіддю на маневри патрульних кораблів китайських військово-морських сил, які 11 липня ц.р. зайшли в акваторію спірного острова в Східно-Китайському морі.