ua en ru

Китай скоротив орієнтир зростання економіки для країни до 7,5% в 2012 р

Прем'єр-міністр Китаю Вень Цзябао скоротив орієнтир зростання для країни до 7,5% у 2012 р., щоб дати економіці більше простору для уповільнення, коли уряд буде проводити обіцяні економічні та соціальні реформи в очікуванні майбутньої передачі влади. Про це повідомляє Reuters.

Виступаючи на щорічній парламентській сесії, Вень опустив орієнтир з 8%, довгий час цільовий рівень річного зростання економіки. Інвестори, які чекають, що фокус політики держави зміститься на відновлення балансу економіки і зниження цінового тиску, передбачали цей крок.

"Ми маємо намір забезпечувати стабільний і активний економічний розвиток, зберігати стабільні ціни і захищатися від фінансових ризиків, підтримуючи загальну грошову і кредитну масу на прийнятному рівні, а також здійснювати обережний і гнучкий підхід", - сказав Вень у щорічній робочій доповіді Національному народному конгресу.

Прем'єр назвав "розширення споживчого попиту" основним пріоритетом в 2012 р.

"Ми посилимо заходи, які стимулюють споживання, - сказав Вень. - Ми рішуче скоригуємо розподіл доходів, збільшимо доходи груп з низьким і середнім доходом і підвищимо здатність людей до споживання".
Його щорічна доповідь парламенту була присвячена бар'єрам, які уряд повинен подолати, щоб побудувати більш збалансовану економіку, що дозволяє більш ефективно розділяти багатство між мільйонами звичайних фермерів і робітників-мігрантів, які як і раніше не хочуть витрачати гроші.

Прем'єр і голова Китаю Ху Цзіньтао правлять Китаєм вже майже десятиліття, протягом якого країна пройшла через фінансову кризу і стала другою найбільшою економікою світу після США.

До кінця 2012 р. комуністична партія приведе до влади нову когорту лідерів, а вони вийдуть у відставку під час національної парламентської сесії на початку наступного року.

Якщо темпи зростання опустяться до цього рівня, це буде мінімальний показник з 1990 р. У реальності орієнтир працює швидше як бар'єр, через який треба перейти: 8-процентний орієнтир, що встановлювався в попередні 8 років, кожного разу з легкістю долався.

"В останні роки орієнтир ВВП, очевидно, скоріше був мінімальним прийнятним значенням, ніж" стелею ", так що я думаю, більш імовірно, що уряд в глибині душі розраховує на зростання трохи вище 8%, - сказав Пол Кейв з Macquarie Bank. - Здається вкрай малоймовірним, що нас очікує значний прогрес в області структурних реформ, з огляду на передачу влади. Зниження показників зростання просто відображає реальність - зростання сповільниться, тому що решта світу буде слабшати ".

Нагадаємо, 28 лютого фахівці Світового банку та дослідницького центру при Держраді КНР, що підготували спільну доповідь з пропозиціями щодо модернізації майже всіх секторів економіки країни, висловили думку, що економіка Китаю досягла поворотної точки і потребує структурних реформ.