ua en ru

Економіка Китаю досягла поворотної точки, - Світовий Банк

Економіка Китаю досягла поворотної точки і потребує структурних реформах, вважають фахівці Світового банку та дослідницького центру при Держраді КНР, що підготували спільну доповідь з пропозиціями щодо модернізації майже всіх секторів економіки країни. У разі успішних реформ Пекін зможе зберегти стійкі темпи зростання в 5-6% ще на кілька десятиліть, проте втілення в життя всього списку пропозицій економістів неможливо з політичних причин.

Після трьох десятиліть бурхливого підйому (щорічне зростання ВВП в середньому склав близько 10%) економіка Китаю повинна пройти через серйозну модернізацію для збереження стійкої позитивної динаміки, вважають у Світовому банку (СБ). На думку експертів, реформи є життєво важливими з огляду майбутнього уповільнення темпів економічного розвитку Китаю: до 2015 р. ВВП Піднебесної буде збільшуватися лише на 5-6% щорічно.

З метою забезпечення хоча б цих темпів розвитку в подальшому СБ радить Пекіну провести реформи відразу по шести напрямках. Це посилення ринкової складової в економіці, збільшення частки інновацій, впровадження "зелених" технологій, забезпечення більш широкої соціального захисту населення, реформа податкової системи та подальше збільшення участі Китаю у світовій економіці через торгівлю, інвестиції та вільну конвертацію юаня.

"Поточна модель економічного зростання Китаю більше не є стійкою", - вважає президент СБ Роберт Зелік. На його думку, основним завданням Пекіна найближчим часом має стати перегляд ролі держави в економіці. Зокрема, мова йде про приватизацію держкомпаній, які часто контролюють більшу частину секторів економіки країни, а також подальше проведення курсу на лібералізацію фінансового сектора. Під цим СБ передбачає зниження частки держави в капіталі найбільших банків і відхід від диктату Пекіна в таких областях, як, наприклад, визначення ставки за кредитами.

Примітно, що подібний доповідь побачив світ у рік передачі влади в КНР чергового покоління китайського керівництва, що багато експертів вважають вкрай символічним. Очікується, що цього року голови КНР Ху Цзіньтао і прем'єра Держради Вень Цзябао змінять відповідно їх нинішні заступники Сі Цзіньпін і Лі Кецян. До речі, потенційні керівники Китаю вже висловили підтримку розробленого документу.

Проте у СБ усвідомлюють, що багато озвучені пропозиції зустрінуть жорсткий опір з боку місцевих політиків. "Подібні реформи є непростими і часто викликають активний опір. Ми спробували виявити потенційні перешкоди на їхньому шляху і розібратися, які заходи допоможуть полегшити процес проведення реформ", - заявив Зелік, який погодився провести додаткові консультації з Пекіном про реформи. Як вважають експерти, найбільшу критику місцевої влади викличуть якраз основні тези документа, які передбачають необхідність зниження ролі держави.