ua en ru

Китай запропонував Саудівській Аравії продати 5% акцій нафтової компанії Saudi Aramco

Китай запропонував Саудівській Аравії продати 5% акцій нафтової компанії Saudi Aramco Фото: Китай (flickr.com/Philip Jаgenstedt)

Saudi Aramco - найбільша нафтова компанія в світі

Державні нафтогазові компанії Китаю Sinopec і PetroChina запропонували Саудівської Аравії продати їм 5% найбільшої нафтової компанії в світі Saudi Aramco. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в індустрії.

Згідно з інформацією видання, китайська сторона хоче забезпечити себе поставками нафти і планує "поодинці придбати 5% Saudi Aramco або навіть більше".

Sinopec і PetroChina відмовилися від офіційних коментарів.

Як наголошується, розміщення Saudi Aramco на біржі повинне стати одним з ключових моментів пакету реформ, покликаних знизити залежність Саудівської Аравії від нафтових доходів і адаптувати економіку королівства до більш низькими цінами на нафту.

За словами одного з джерел, розглядається також варіант з продажем частини акцій великому інвесторові і подальшим розміщенням як саудівської на біржі, так і на міжнародних майданчиках, зокрема, в Нью-Йорку, Лондоні або Гонконгу. Два співрозмовника Reuters в нафтовій галузі стверджують, що саудівська влада дуже зацікавлені в Китаї як інвестора (КНР є найбільшим покупцем саудівської нафти).

Нагадаємо, навесні повідомлялося, що в 2018 році за допомогою IPO влада Саудівської Аравії має намір продати 5% акцій нафтової компанії Saudi Aramco.