ua en ru

Китай планує розширити квоти для іноземних інвесторів

Регулятори думають про розширення квот для закордонних інституціональних інвесторів на китайських фондовому і борговому ринках. Про це повідомляє Reuters з посиланням на офіційну газету China Securities Journal.

Китай запустив схему кваліфікованих закордонних інституціональних інвесторів (QFII) в 2003 р., щоб вперше дати їм доступ на свої ринки капіталу. Зараз загальна квота схеми досягає 30 млрд дол., і на середину березня уряд надав 129 інвесторам квоти на суму 24,55 млрд дол.

"Розширення квот QFII зараз розглядається", - написала газета, цитуючи слова І Гана, голови Державного валютного управління Китаю (SAFE).

Крім того, в грудні минулого року Китай почав здійснення схеми кваліфікованих закордонних інституціональних інвесторів на 20 млрд дол. в юанях (RQFII), яка дозволяє інвестиції в юанях на капітальні ринки материкової частини Китаю. Це було зроблено в рамках прагнення Китаю збільшити використання юаня в міжнародних торговельних операціях і знизити залежність від долара.

Яо Ган, віце-голова Комітету з управління ринком цінних паперів, сказав, що регулятори вже використовували 80% квоти QFII і всю квоту на RQFII , що підкреслює необхідність їх розширення, повідомила газета, не вдаючись у подробиці.

CSRC і SAFE займаються випуском ліцензій і квот для QFII і RQFII.

Китай прагне залучити більше капітальних потоків через схему QFII, щоб підтримати ринки країни, побоюючись "жорсткого приземлення" другої найбільшої світової економіки.

Китайський юань не є вільно конвертованою валютою і тільки обрані інвестори мають право інвестувати на китайські ринки капіталу виключно в рамках схем QFII і RQFII.

Нагадаємо, 14 березня прем'єр Держради КНР Вень Цзябао заявив, що уряд країни має дозволити вступ приватних капіталів у фінансовий сектор і зробити цей процес "стандартизованим і відкритим".