ua en ru

Китай має намір здійснити посадку свого першого зонда на Місяць вже наприкінці 2013 р

Китай має намір здійснити посадку свого першого зонда "Чан'е-3" на Місяць вже наприкінці 2013 р. Цей крок стане черговим в рамках реалізації амбітної космічної програми КНР, заключною стадією якої має стати будівництво космічної станції до 2020 р.

Китай має намір здійснити посадку свого першого зонда "Чан'е-3" на Місяць вже наприкінці 2013 р. Цей крок стане черговим в рамках реалізації амбітної космічної програми КНР, заключною стадією якої має стати будівництво космічної станції до 2020 р. Про це повідомляє Reuters з посиланням на китайські ЗМІ.

"Чан'е-3" офіційно перебуває на стадії підготовки до запуску, залишивши позаду стадії дослідження і конструювання", - цитують китайські ЗМІ повідомлення влади.

Китайські вчені також обговорюють можливість відправки на Місяць астронавта, однак це, згідно з їх розрахунками, відбудеться вже після 2020 р.

У 2007 р. Китай здійснив запуск свого першого місячного орбітального супутника, названого "Чан'е-1" на честь богині китайського епосу. Апарат зробив фотографії місячної поверхні, а також провів аналіз розподілу хімічних елементів. Цей запуск ознаменував перший крок на шляху триступеневої "місячної" місії КНР. Заключним її етапом, запланованим на 2017р., Повинен стати забір зразків місячного ґрунту.

Трохи раніше Китай з успіхом завершив свою космічну місію в червні, коли три астронавта на борту пілотованого космічного корабля "Шеньчжоу-10" провели 15 днів на орбіті, а також здійснили стиковку з експериментальної космічною лабораторією Tiangong 1 ("Небесний чертог").

Незважаючи на явні успіхи, космічній галузі Китаю ще далеко до провідних космічних держав, таких як США і Росія. КНР наполягає на тому, що розвиває космічну програму в мирних цілях, проте Міноборони США вже відзначило зростаючий космічний потенціал країни.