ua en ru

Китай дав зрозуміти, що не збирається надавати Україні додаткову фіндопомогу

Китай дав зрозуміти, що не збирається надавати Україні додаткову фінансову допомогу. Питання про можливості нових кредитів Україні було задано сьогодні на брифінгу в Міністерстві закордонних справ КНР, однак офіційний представник відомства Хун Лей пішов від прямої відповіді, зазначає Reuters.

3 грудня 2013 р. з державним візитом у Китай прибув Президент України Віктор Янукович. Українські ЗМІ пишуть, що Янукович приїхав "просити нових кредитів" - понад 10 млрд дол., які вже були надані Києву з минулого року.

"В ході візиту Президента України) лідери двох країн обміняються вичерпними думками з питань взаємного інтересу", - сказав Хун Лей, не зачіпаючи тему грошей.

Поїздка Януковича до Китаю під час масових протестів і політичної кризи на батьківщині викликала у експертів неоднозначну реакцію. Ряд аналітиків назвали це рішення ризикованим, так як ситуація всередині країни залишається вкрай напруженою. Інші спостерігачі висловили думку, що, прибувши в Китай в розпал масових виступів опозиції, український Президент хотів показати, що Росія і Євросоюз - не єдині партнери Києва, між якими доводиться лавірувати.

У минулому році Китай позичив Україні 3 млрд дол. на розвиток сільського господарства і 3,7 млрд дол. - на проект у сфері енергетики. Крім того, у вересні 2013 р. Експортно-імпортний банк Китаю погодився виділити 3 млрд дол. на відновлення систем зрошення на Україні.

Державний візит Януковича в КНР, що запланований на 3-6 грудня 2013 р. Сьогодні Президент України оглянув експозицію Музею теракотової армії імператора Цинь Шихуан-ді в м. Сіань, ознайомився з роботою Сианьской авіаційної індустріальної корпорації (AVIC) і зустрівся з головою уряду провінції Шеньсі.