ua en ru

У Китаї створили прототип "рідкого термінатора"

У Китаї створили прототип "рідкого термінатора" Фото: "рідкий термінатор" із фільму Джеймса Кемерона

Винайдено стійкі краплі рідкого металу, які в майбутньому стануть основою для роботів нового типу

Китайські вчені створили стійкі краплі рідкого металу, які в майбутньому стануть основою для роботів нового типу, що нагадують рідкого термінатора з однойменного фільму Джеймса Кемерона. Про це повідомляє видання ScienceAlert.

Зазначено, що рідкий метал має потенціал для застосування в галузі електроніки та "м'якої" робототехніки (створення роботів із нежорсткою конструкцією). Зазвичай його отримують, сплавляючи галій, олово й індій, однак при цьому на поверхні крапель утворюється тонкий шар оксидів, що робить матеріал липким і непридатним для використання.

Однак, щоб обійти цю проблему, дослідники розробили метод створення крапель, що дозволяє змінити їхні властивості. З цією метою вони завантажили шматочки рідкого металу в розчин гідроксиду натрію на три секунди, щоб надати їм сферичну форму. Потім їх обробляли політетрафторетиленом (тефлоном), у ході чого частки останнього покривали зовнішній шар крапель.

У результаті вчені отримали пружні кульки металу, які не прилипають до поверхні. Нові властивості дозволили краплях вільно скочуватися під ухилом в два градуси і відскакувати при ударах.

Повідомляється, що в майбутньому дослідники планують змусити матеріал реагувати на зовнішні подразники, змінюючи свою форму.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американські вчені розробили папір, який "розмовляє".