ua en ru

У Китаї Компартія пропонує не обмежувати президента двома термінами

У Китаї Компартія пропонує не обмежувати президента двома термінами Фото: Сі Цзіньпін (flickr.com/poroshenkopetro)

У разі схвалення змін чинний глава країни Сі Цзіньпін зможе залишатися на посаді й після 2023 року

У Китаї правляча Комуністична партія пропонує прибрати з конституції країни обмеження президентства двома п'ятирічними термінами. Якщо зміни будуть схвалені, нинішній лідер країни Сі Цзіньпін зможе залишатися на посаді й після 2023 року, коли завершиться його другий президентський термін, передає ВВС.

Зазначено, що оголошення про плани Компартії було зроблено китайськими державними ЗМІ.

"Центральний комітет Комуністичної партії Китаю запропонував вилучити з конституції країни норму щодо того, що президент і віце-президент Китайської Народної Республіки не можуть обіймати свої посади більше, ніж два терміни поспіль", - йдеться в повідомленні.

Інші подробиці не повідомлялися, проте очікується, що згодом має бути оприлюднений повний текст конституційної поправки.

Наголошується, що час оприлюднення пропозиції був обраний дуже влучно - у понеділок китайці повертаються на роботу після святкування Нового року.

Відповідно до чинної конституції, Сі Цзіньпін мав би залишити президентську посаду в 2023 році. Традиція обмежувати президентське правління десятьма роками з'явилася у 1990-х, коли лідер-ветеран Компартії Ден Сяопін вирішив у такий спосіб запобігти повторенню хаосу, що став наслідком завершення епохи Мао Цзедуна.

Нагадаємо, торік Комуністична партія Китаю проголосувала за закріплення ідеології Сі Цзіньпіна в статуті партії, чим прирівняла його до засновника партії Мао Цзедуна.