ua en ru

В Китаї декілька екс-чиновників звинуватили у спробі державного перевороту

В Китаї декілька екс-чиновників звинуватили у спробі державного перевороту Фото: прапор Китаю (flickr.com/Philip Jägenstedt)

Чиновники планували захопити контроль "над партією і держвладою"

В Китайській народній республіці (КНР) шістьох екс-чиновників звинуватили у спробі державного перевороту. Про це повідомляє BBC.

"Глава китайського державного Комітету з контролю над цінними паперами Лю Шиюй заявив, що 6 колишніх високопоставлених чиновників планували усунути лідера Комуністичної партії Сі Цзіньпіна", - йдеться в повідомленні.

За словами Лю, чиновники були арештовані в рамках масштабної антикорупційної кампанії. Зокрема, він назвав ім'я колишнього міністра громадської безпеки Китаю Чжоу Юнкана, засудженого до довічного ув'язнення в 2015 році.

Крім того, серед чиновників виявився колишній керівник партійної організації промислового центру Чунцин Бо Сілай, засуджений до довічного терміну в 2013 році, і колишній член Політбюро Сунь Чжэнцай, затриманий у липні цього року, який позбувся всіх партійних посад.

Також Лю назвав імена Лін Цзихуа, заарештованого в 2015 році, померлого у тому ж році генерала армії Сюя Цайхоу, і генерал-полковника Го Босюна, засудженого до довічного ув'язнення в минулому році за звинуваченням у хабарництві.

Так, чиновники "планували захопити контроль над партією і над державною владою". З виступу Лю не було ясно, чи говорив він про одну змову, в якій брали участь перераховані чиновники, чи про кілька спроб перевороту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що КНР планує модернізувати збройні сили країни до 2035 року.