ua en ru

Кириченко має намір відсудити у Григоришина понад 280 млн дол

Колишній бізнес-партнер Павла Лазаренка Петро Кириченко збирається відсудити майно в одній з офшорних компаній Костянтина Григоришина - віргінської Dastime Group LTD. У разі успіху Кириченко вдасться отримати більше 280 млн дол., пише "Дзеркало тижня. Україна".

Колишній бізнес-партнер Павла Лазаренка Петро Кириченко збирається відсудити майно в одній з офшорних компаній Костянтина Григоришина (на фото) - віргінської Dastime Group LTD. У разі успіху Кириченко вдасться отримати більше 280 млн дол., пише "Дзеркало тижня. Україна".

Нагадаємо, у лютому 1998 р. Григоришин і Кириченко підписали протокол про створення на паритетних засадах фонду для діяльності в галузі енергетики і промисловості. З документа, переданого в американський арбітраж, випливає, що на той момент у фонді було акцій українських підприємств на 41,2 млн дол. Домовилися довести суму до 65 млн дол. Левову частку (21 млн дол.) нових ресурсів вносив Кириченко. Придбане на кошти фонду майно домовилися ділити навпіл.

Крім того, Григоришин забезпечив товарний кредит "спільної структурі", внісши до фонду векселі АЕС (на 85 млн дол.), борги банків "Зевс" та "Слов'янський".

Кириченко теж додав деяку суму (заліком дивідендів від спільного бізнесу) і пообіцяв пізніше забезпечити кредити на 450 млн дол. Однак обіцяних кредитів Кириченко не забезпечив, а незабаром всі його час поглинули проблеми з американським правосуддям з-за справи Лазаренка. У свою чергу, Григоришин переключився на нових партнерів - братів Суркісів.

При цьому Кириченко, за його словами, навіть не повертали раніше вкладені кошти.

Тільки у 2002 р., коли справи у Кириченка в США пішли краще, був підписаний протокол про повернення раніше вкладених грошей. Підрахували, що за 1995-1998 рр. він вклав 42,5 млн дол., повернути які пообіцяли за п'ять років. Грошей Кириченко, природно, ніхто не платив. Тим часом акції підприємств (тих самих обленерго), куплені "спільними" офшорками, переводилися на інші компанії.
Загалом, коли в 2006 р. партнери чи не вперше змогли поговорити по телефону, все вже було зовсім по-іншому. Про попередні домовленості не згадували, а Кириченко дали адресу свого юриста, після чого запропонували повернути втричі менше - лише 14,5 млн дол.

Зрештою, йдеться про перевагу "синиці в руках" подіяла, і в червні 2008 р. сторони домовилися. Кириченко поступався свою частку в семи офшорках на іншу віргінську компанію - Dastime Group LTD. Натомість йому перераховували гроші. На цьому відносини повинні були завершитися.

Однак, за словами Кириченка, в грудні 2010 р. він зустрівся з колишнім директором "Інвестиційного пулу" Олександром Вартаняном. Він і поінформував Кириченка про те, що пішли від нього активи коштують разів у 20 дорожче (близько 300 млн дол.).

Зараз з можливих 300 млн дол. упущеної вигоди Кириченко відняв вже отримані майже 15 млн, а за іншими - "більш ніж 280 млн дол." - в американський суд.